Visar artiklar från: 10/2021

FjärrvärmeUppsala

Allt ljus på Carpe: "Kommer bli läckert!"

Nu riktas ljuset mot fjärrvärmen. Den nygamla tekniken är en av de osjungna hjältarna i Uppsalas klimatomställning – och snart tar staden nästa stora steg. 

VF_clock_rgb Lästid: 3 min
Läs artikeln
Senaste artiklarna
Visa alla inlägg

Tryggt med samlat elsäkerhetsansvar för Thons olika köpcentrum

Thons alla köpcentrum har egna högspänningsanläggningar, vilket ställer höga krav på kompetens och förvaltning på ett driftsäkert sätt. Från centralt håll erbjuds stöd och backup i viktiga frågor, men varje individuellt centrum ansvarar själva för att sköta den dagliga ruljansen.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
power-as-a-serviceLeveranssäkerhetStällverk
Läs artikeln

100 procent fokus på elanläggningen hos NEVS tack vare Power-as-a-service

Den svenska elfordonsutvecklaren NEVS utvecklar framtidens hållbara tekniklösningar inom emobility, och kraven på en trygg och säker elförsörjning väldigt höga. En mindre störning kan orsaka att material, utrustning och goodwill för miljontals kronor går förlorade.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
power-as-a-serviceLeveranssäkerhetStällverk
Läs artikeln

Koldioxidfri utläggning av asfalt kan minska utsläpp med en procent

Nu lanseras en världsunik ny teknik som gör att asfalt kan bli fossilfri och minska Sveriges koldioxidutsläpp med en procent. Tekniken demonstrerades för en tid sen utanför Norrköping där Vattenfalls ”Power-as-a-Service”-lösning med det mobila energilagret som Northvolt tillverkar spelade en viktig roll.

 
 
VF_clock_rgb Lästid: 4 min
EnergiteknikEnergilagringpower-as-a-service
Läs artikeln

Skärpta krav för elbilsladdning dröjer

Kraven på byggbolag att säkerställa ledningsinfrastruktur för laddning av elbilar kan komma att skärpas efter en utredning från Boverket.

VF_clock_rgb Lästid: 4 min
ElbilarHållbarhetElektrifiering
Läs artikeln

Elektrifiering ger liv åt nedlagd gruva i Dalarna

Blötbergets gruva i Dalarna kommer att öppna igen efter drygt fyrtio år. Modern elomställning och digitalisering revolutionerar just nu gruvdrift över hela världen.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
omställningHållbarhetElektrifiering
Läs artikeln

Hunden Jeckov hjälper till att hitta fjärrvärmeläckor

Hunden har ett exceptionellt doftsinne, men går det verkligen att nosa skillnad på vatten och vatten? Absolut, den åttaåriga schäfern Jeckov är specialiserad på fjärrvärmevatten. Tillsammans med matte Susanne Kihl kan han hjälpa kommuner att söka reda på fjärrvärmeläckor på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt.

VF_clock_rgb Lästid: 9 min
FjärrvärmeVänersborg
Läs artikeln

EU ställer nya krav på hur Sverige hanterar effektbrist

Som för alla EU-länder accepteras effektbrist i Sverige endast under en viss tidsperiod varje år i framtiden. Den tiden anges med en så kallad tillförlitlighetsnorm och föreslås nu vara strax under en timme per år.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
elförsörjningelnätetLeveranssäkerhet
Läs artikeln

Så ska alger värma tusentals lägenheter i Gustavsberg

Nu tar AstaReal ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete. Överskottsvärmen från företagets tillverkning av kosttillskott ska fångas upp och pumpas in i Gustavsbergs fjärrvärmenät. Vilket betyder att tusentals lägenheter i området snart kommer värmas med återvunnen värme.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
FjärrvärmeSamEnergi
Läs artikeln

Sol, vind, vatten eller kärnkraft?

Vill du bidra till klimatomställningen och samtidigt få nöjdare kunder och medarbetare? Ett sätt är att aktivt välja vilken energikälla som elen kommer ifrån.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Klimatneutral elVindkraftHållbarhet
Läs artikeln

Bra Miljöval skärper kraven

Naturliga vattenflöden vid kraftverk, skydd för naturen vid vind- och solkraftsanläggningar och hållbar reglering av vattennivåer. Det är några av skärpningarna för miljömärkningen Bra Miljöval för elenergi.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
VindkraftHållbarhetSolkraft
Läs artikeln

Ingen utmaning för stor på Carpe: ”Det bästa är det goda samarbetet”

Bygget av det nya biovärmeverket Carpe Futurum är i slutfasen och det mesta har gått helt enligt plan. Här är några av de fullblodsproffs som gjort det möjligt.

VF_clock_rgb Lästid: 3 min
FjärrvärmeUppsala
Läs artikeln

Förnybar el byggs ut snabbare än väntat

Utbyggnaden av förnybar el har gått fortare än förväntat och snart försvinner möjligheten för nya anläggningar att få ekonomiskt stöd genom så kallade elcertifikat. Systemet med elcertifikat har snabbat på omställningen till förnybar el, men har nu spelat ut sin roll.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Förnybar energiVindkraftElcertifikat
Läs artikeln

Från kommunens elbuss till FN:s globala mål

Varför satsar kommunerna på elbussar och laddplatser för bilar? Det är bland annat FN:s globala mål som driver utvecklingen av regelverk ner till kommunala beslut.

VF_clock_rgb Lästid: 8 min
ElbilarLagar och skatterElektrifiering
Läs artikeln