FjärrvärmeHållbarhetNyköpingOxelösund

Städerna binds samman av prisvärd fjärrvärme

Sedan åttiotalet har Oxelösund använt överskottsvärmen från stålindustrin för att värma bostäder och företag genom fjärrvärmenätet. Men när masugnarna och koksverket stänger år 2025 minskar leveransen rejält. Tillsammans med Vattenfall Värme i Nyköping har en ny hållbar och ekonomisk lösning tagits fram.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
Läs artikeln
Senaste artiklarna

Lyckas vi inte med elektrifieringen så lyckas vi inte med klimatomställningen

De närmaste tio åren är ett ödesdecennium och klimatåtgärder behöver göras akut för att nå 1,5-gradersmålet och inte göra oåterkallelig skada på planeten. Sverige måste halvera användningen av fossila bränslen fram till 2030 och fossilfri el är den enda lösningen som i stor skala kan ersätta fossila bränslen.

VF_clock_rgb Lästid: 4 min
elförsörjningElektrifieringkompetens
Läs artikeln

Fler kunniga behövs för elektrifiering

Omställningen till eldrift kräver ny kompetens på företag inom flera branscher. Elnätets utbyggnad och digitaliseringen som är knuten till elektrifieraing är avhängig på fler kunniga.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
elförsörjningElektrifieringkompetens
Läs artikeln

7 saker du inte visste om Carpe Futurum

Under våren invigs Carpe Futurum! Här listar vi sju spännande fakta om Carpe, så att du kan sätta dig in i Uppsalas nya biobränsleanläggning snabbare än kvickt.

VF_clock_rgb Lästid: 3 min
FjärrvärmeUppsala
Läs artikeln

Dyrare avfallsförbränning minskar inte utsläpp

Skatten på avfall som används som bränsle i kraftvärmeverk leder till minskade investeringar för produktion av el och fjärrvärme. Det leder inte till lägre utsläpp av växthusgaser, enligt Skatteverket.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Lagar och skatterelförsörjningKraftvärme
Läs artikeln

Europeisk översyn av elområdesindelningen

Sverige är indelat i fyra elområden för att uppfylla EU:s krav på en gemensam elmarknad. Om något år kan gränserna för elområdena ritas om.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
Lagar och skatterdistributionElområden
Läs artikeln

Företag väljer elbil trots fördomar

Dålig räckvidd, dyra superladdare och långt till närmaste laddstation. Fördomarna till trots väljer allt fler företag hybrid- eller elbilar.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
ElbilaromställningElektrifiering
Läs artikeln

Därför leder vitvarorna energiracet

Vitvarubranschen hör till pionjärerna när det gäller att använda energi smartare. Det är minst lika kallt i våra kylar och frysar idag som för femton år sedan, men nya vitvaror drar bara en tredjedel så mycket energi.

VF_clock_rgb Lästid: 4 min
EnergiteknikEnergieffektiviseringInnovation
Läs artikeln

Klimatsmarta leveranser i fokus under årets julhandel

Efterfrågan på klimatsmarta leveranser är större än någonsin under årets stora köphelger. I kampen om att leverera den sista sträckan till hushåll och företag, ”last mile”, är eldrift nu en konkurrensfördel på flera sätt.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
TrenderElektrifieringTransport
Läs artikeln

Den bästa kilowattimmen används aldrig

Den bästa kilowattimmen är den som inte används. Den kostar inget – och den påverkar inte miljön. Företag har allt att vinna på att energieffektivisera.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
EnergieffektiviseringHållbarhetEnergi
Läs artikeln