Förnybar energiVattenkraft

EU:s taxonomi – detta behöver du som köper el veta

En teknisk expertgrupp tillsatt av EU-kommissionen har nyligen lagt ett detaljerat förslag på vad som ska klassas som hållbara investeringar, den så kallade EU-taxonomin. Enligt förslaget skulle investeringar i vattenkraften inte räknas som hållbara, vilket har väckt en del frågor. Påverkar detta hur vi ser på vattenkraft som energikälla? Behöver du som inköpare av el göra något?

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Läs artikeln

Så ska svensk sjöfart bli fossilfri

Svensk inrikes sjöfart ska vara klimatneutral år 2045. Sjövägen dit går bland annat via hybridlösningar och effektivare användning av fartygen, enligt Sjöfartsverket.

VF_clock_rgb Lästid: 8 min
EnergiteknikFörnybar energiklimatsmart
Läs artikeln

Så pressas kostnaden för en kWh från laddstationen

Priset för en kWh kan pressas ner till i stort sett endast energikostnaden om en laddstation utnyttjas optimalt. Men ibland måste en kWh kosta lite mer.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
Elbilarklimatsmart
Läs artikeln

Fossilfri el avgörande för klimatsmarta elfordon

Elfordon har en viktig roll i omställningen till en fossilfri framtid. Men för att elektrifieringen ska vara helt klimatsmart behöver elen ha producerats utan att fossila bränslen använts.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
ElbilarKlimatneutral elklimatsmart
Läs artikeln

Så minskar du dina värmekostnader! Experten tipsar

Med några enkla och effektiva åtgärder kan du spara upp till cirka 20 procent årligen på din fastighets fjärrvärmekostnad. Här tipsar Vattenfall Värmes prisexpert Daniel Pogosjan om knepen som kan ...
VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Läs artikeln

Guldet blev till platina

När EcoVadis nyligen värderade 75 000 globala företags hållbarhetsarbete hade Vattenfall höjt sig ytterligare en nivå. Nu räknas man bland de allra bästa energiföretagen i världen.

 
VF_clock_rgb Lästid: 3 min
Förnybar energifossilfriHållbarhet och socialt engagemang
Läs artikeln

Så ska tung trafik elektrifieras

Elvägar, laddstationer eller bränslecellselektriska fordon? Elektrifiering av tung trafik är ett huvudspår för att minska utsläppen från våra transporter, men hur ska omställningen gå till?

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
ElbilarfossilfriHållbarhet
Läs artikeln

Stora möjligheter för återvinning av fordonsbatterier

Vad ska man göra av alla gamla uttjänta batterier från bilar, bussar och andra fordon som nu elektrifieras? "Återvinning är mer effektivt och framgångsrikt jämfört med återanvändning", säger Magnus Berg på Vattenfalls Forsknings och Utvecklingsavdelning.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
ElbilarEnergiteknikEnergilagringHållbarhet
Läs artikeln

Bli en del av framtidens uppvärmning med SamEnergi

Återvinning av överskottsenergi skapar stora möjligheter för landets datahallar. Med SamEnergi från Vattenfall blir ditt företag en lokal leverantör av värme – som får nya intäkter och skonar klimatet.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Läs artikeln

LFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsen

LFV och Vattenfall inleder nu ett forskningssamarbete som innebär ytterligare steg mot en fossilfri transportsektor. Utgångspunkten blir den nya forskningsarenan LARC (LFV Aviation Research Center) vid flygplatsen i Örnsköldsvik där lösningar för fossilfria flygplatser ska utvecklas och kunna fungera som mall för andra flygplatser.

 
VF_clock_rgb Lästid: 5 min
EnergiteknikEnergilagring
Läs artikeln