Hunden har ett exceptionellt doftsinne, men går det verkligen att nosa skillnad på vatten och vatten? För den åttaåriga schäfern Jeckov är det en självklarhet eftersom han är specialiserad på just fjärrvärmevatten. Tillsammans med matte Susanne Kihl kan han hjälpa kommuner över hela Sverige att söka reda på fjärrvärmeläckor på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt.
Hunden Jeckov går framför matte Susanne i långt koppel och jobbar med nosen mot marken, allt medan de följer fjärrvärmeledningen som går i marken under dem. Han söker tre meter i sidled åt båda hållen med en viftande svans. Plötsligt stannar han upp, stelnar till och krafsar med tassarna i backen. Susanne Kihl kastar till honom en liten belöning och berömmer. Jeckov har lokaliserat en fjärrvärmeläcka. Nu är det bara att gräva upp och åtgärda.
– Det här är en spännande metod som verkligen ligger i tiden. Visst har vi bra system som upptäcker läckor – men även tekniken kan haverera ibland. Kan man ha en hund som kan hitta läckor bara med hjälp av doftsinnet finns det enorma möjligheter att driva ett effektivare och mer klimatsmart arbete med fjärrvärmenätet. Det säger Henrik Aleryd, anläggningschef på Vattenfall Värme i Vänersborg.
Sveriges första hund som söker fjärrvärmeläckor
Henrik Aleryd fick först höra talas om Jeckov våren 2021, då hundtränaren Susanne Kihl varit på besök i flera kommuner och regioner för att demonstrera Jeckovs färdigheter. I närmare 30 år har Susanne arbetat med hundar och utbildat dem i olika typer av specialsök kring minor och sprängämnen, men även för läckor i dricksvattenledningar samt vägglöss. Att hitta läckor på fjärrvärmenätet är en relativt ny expertis som snabbt har visat sig vara mycket värdefull. Metoden är enkel då man varken behöver tömma system eller tillsätta andra ämnen i vattnet, eftersom hunden markerar det fjärrvärmevatten som redan finns i ledningarna. Jeckov är med största sannolikhet den första hunden i Sverige som kan söka efter fjärrvärmeläckor på detta sätt – och snabbt har det gått:
– Normalt sett tar det 8-10 månader att träna en hund att lära sig. Jeckov är grundlärd i sök sedan tidigare, men just fjärrvärmevattnet är något jag specifikt har utbildat honom i sedan i våras. Så vi är nog ensamma i Sverige om att kunna det här!” säger Susanne Kihl.
Så upptäcks läckor i fjärrvärmenätet
Henrik Aleryd berättar hur Vattenfall Värme bedriver ett kontinuerligt arbete där de är ute och mäter fjärrvärmeledningarna för att säkerställa att allt ser bra ut och var fukt oftast uppstår. Genom att följa trender över tid har de möjlighet att snabbare kunna åtgärda problemen som uppstår. Ibland inträffar akuta, uppenbara fel där vattnet börjar rinna upp rakt ur marken – medan mindre fel framför allt lokaliseras med hjälp av larmtrådar som löper genom hela systemet.
Larmtråden är en oisolerad metalltråd som reagerar på fukt som uppkommer i samband med läckor. Utmaningen är att trådarna bara kan berätta var den första läckan på en sträcka har inträffat – men inte avslöja om det är flera fel på rad.
– Larmtrådarna är inte optimalt om det uppkommit flera läckor i ett helt område. Då måste vi först lokalisera den markerade läckan, gräva upp och åtgärda den innan vi kan se om trådarna reagerat på fler ställen. Ibland kan larmtrådarna dessutom gå av – och då kan man inte förlita sig på det tekniska mätsystemet, berättar Henrik Aleryd.
Hittade fyra av fyra vattenprover
Nyfikenheten på hur en hund kunde komplettera de vanliga metoderna för att upptäcka läckor gjorde att Susanne Kihl fick komma till Vänersborg för att demonstrera möjligheterna som finns. Tillsammans iscensatte de en situation med fjärrvärmevatten hämtat från flera olika kommuner för att sätta Jeckovs kunskaper på prov. Vattnet hälldes ut på flera ställen i en blandad miljö med grus och gräs, utan att varken Jeckov eller Susanne visste var. När hunden släpptes ut i området sökte han upp och markerade ut samtliga platser där vattnet fanns – allt inom 10 minuter. Men hur kan han egentligen skilja fjärrvärmevattnet från en vanlig regnvattenpöl, till exempel?
– Vatten luktar olika, helt enkelt! Om det beror på mineraler, färgämnen eller liknande kan vi inte sätta fingret på – men det kan Jeckov. Och eftersom han är tränad specifikt på fjärrvärmevatten har han lärt sig att utesluta allt annat vatten när vi är ute och söker, förklarar Susanne.
Regelbunden träning på fjärrvärmevatten
Susanne berättar att hon ursprungligen började träna Jeckov på fjärrvärmevatten från Norrtälje. Hon hade blivit kontaktad med anledning av en större fjärrvärmeläcka hos det lokala energibolaget, då man hade hört talas om Bruno, en av Susannes andra hundar, som söker efter dricksvattenläckor. Susanne fick frågan om han även kunde söka efter fjärrvärmevatten på samma sätt – vilket då inte var möjligt på grund av doftskillnaderna i vattnet. Men det väckte en tanke hos Susanne, och snart började hon utforska möjligheterna. Sedan dess har Jeckov fått öva även på vatten från såväl Vänersborg som Kungälv och Trollhättan – för att säkerställa att han lär sig känna igen rätt saker.
– Vi märker såklart inte det själva, men fjärrvärmevattnet luktar säkert annorlunda även beroende på varifrån det kommer, i och med att kommunerna har olika reningssystem och ämnen i vattnet, menar Susanne.
Ett arbete med klimatfördelar
Henrik Aleryd har goda förhoppningar om hur de ska kunna använda den här metoden framåt som komplement till de tekniska systemen – som ibland inte kan vara helt tillförlitliga. Att ha en hund som exakt kan lokalisera flera läckor i ett område är ett miljömässigt och fördelaktigt alternativ till de traditionella tillvägagångssätten. Nu inväntar de ett skarpt läge med en bekräftad läcka i fjärrvärmenätet utifrån sina befintliga system, för att därefter kunna ta dit Jeckov och få bevisat att han kan hitta den.
– Fjärrvärmenätet brukar i regel vara ganska tätt, men det här skulle ge oss möjlighet att snabbare kunna lokalisera läckor – dessutom på ett väldigt trevligt sätt. Istället för att behöva gräva upp marken för att hitta felet, förstöra asfalt och störa omgivningen runt omkring i onödan skulle man kunna ta dit en hund som kan göra jobbet på några minuter. Det skulle spara tid, pengar och miljö – och samtidigt är det väldigt häftigt att ett biologiskt alternativ faktiskt kan överträffa de tekniska!
Vikten av vattenfrågor och fjärrvärmenätets påverkan framåt
Ur ett övergripande perspektiv finns det också ett stort värde i att ha en hund som kan bidra till att upptäcka vattenläckor i tid, eftersom det i förlängningen kan ha betydelse för vattenförbrukningen:
– Vattenfrågorna blir allt viktigare i samhället, inte minst eftersom vattentäkterna är begränsade på många håll i Sverige. Vi måste hushålla med vattnet på flera nivåer, och här spelar fjärrvärmenätet en stor roll. Ju snabbare vi kan lokalisera och åtgärda läckor, desto mindre vatten förbrukar vi – och därmed minskar också vår påverkan på det övriga nätet, avslutar Henrik Aleryd.