Fjärrvärme, Uppsala

Allt ljus på Carpe: "Kommer bli läckert!"

Publicerad: 2021-10-29 kl. 14:21

vattenfall-värme-allt-ljus-på-uppsala-carpe-futurum

Nu riktas ljuset mot fjärrvärmen. Den nygamla tekniken är en av de osjungna hjältarna i Uppsalas klimatomställning – och snart tar staden nästa stora steg. 

Allt ljus på Uppsala är en årlig utställning av vackra ljusinstallationer runt om i staden. En av årets stolta ljusvärdar är Vattenfall Värme. Med en uppfinningsrik ljuspunkt vill man bjuda in stadens invånare och besökare att upptäcka tekniken som värmer deras hem och lokaler – och som dessutom är en viktig pusselbit i Uppsalas klimatomställning. 

Vattenfall Värmes spännande installation tar plats på Stora Torget i centrala Uppsala. Ett stort cylinderformat bås är stommen. På golvet projiceras fjärrvärmeledningar i rött och gult med flödande vatten inuti. Det är en vacker effekt som förstärks av det faktum att fjärrvärmen spelar en nyckelroll i Uppsala. Dessutom ligger det markvärme direkt under installationen på Stora Torget; systemet hjälper till att smälta bort is och snö under vinterhalvåret.  

Välkommen in i värmen 

När besökare kliver in i installationen startar en berättelse om fjärrvärmetekniken och vad den tillför staden. 

johan-siilakka-crop

– Fjärrvärme är ett cirkulärt energisystem som jobbar för dig – och för ett fossilfritt Uppsala, säger Johan Siilakka, anläggningsutvecklingschef på Vattenfall Värme i Uppsala.

På tal om fjärrvärmens roll i arbetet för ett fossilfritt Uppsala så innebär den nya biovärmeanläggningen Carpe Futurum nästa stora steg. Värmeverket är färdigbyggt och genomgår nu rigorösa tester som kommer att fortsätta under vintern. I vår blir det invigning. Väl i drift kommer Carpe Futurum kunna förse 25  000 hushåll med klimatsmart värme och reducera stadens nettoutsläpp av koldioxid med 150  000 ton per år.  

Tillbaka till ljuspunkten på Stora Torget. Utanför båset finns även en stor tv-skärm med värmekamera. Här kan besökare ”dela värme” genom att ta en bild på sig själva med värmekameran och skicka ut i sociala medier. För den som lyssnat noga på berättelsen om fjärrvärmen i Uppsala avslutas installationen med en quiz där fina priser utlovas till den som kan svara rätt! 

– Det kommer bli riktigt läckert det här! Säger Johan Siilakka.

Syftet med Allt ljus på Uppsala är att uppmuntra Uppsalabor att ta del av staden, konst och aktiviteter som arrangeras för att ljusa upp en av årets mörkaste månader. På grund av pandemin blev det inställt förra året – men nu är det tillbaka! Årets upplaga pågår mellan dem 4 och 21 november och innehåller en rad spännande, vackra och informativa ljusverk och ljuspunkter runt om i Uppsala.  

Hoppas vi ses på Stora Torget!vattenfall-stolt-ljusvärd-allt-ljus-på-uppsala

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme

Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Prenumerera

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!