Nu byggs det norska glaciärhotellet ”Svart”. Hotellet blir det första klimatpositiva i hela världen – trots att det ligger ovanför polcirkeln.
Svart blir det första energipositiva hotellet i världen, rapporterar Condé Nast Traveler. Detta innebär att byggnaden, tack vare solceller på taket, genererar mer energi än vad den behöver – en bedrift, inte minst med tanke på att hotellet ligger ovanför polcirkeln.
Projektet är ett samarbete mellan arkitekthuset Snøhetta, sightseeingbolaget Arctic Adventures of Norway, rådgivande ingenjörsfirman Asplan Viak och svenska byggjätten Skanska.
Svart blir det första energipositiva hotellet i världen – en bedrift, inte minst med tanke på att hotellet ligger ovanför polcirkeln. (Foto: Snøhetta)
– I framtiden ska klimatneutrala hotell vara ett minimikrav, säger Kristian Edwards, arkitekt på Snøhetta som designat den revolutionerande byggnaden, till Condé Nast Traveler.
Svart är nu under uppbyggnad vid den norska glaciären Svartisen, och är planerat att stå färdigt under 2021. Till den slående designen har arkitekterna hämtat inspiration från norska fiskehjell – en sorts strukturer som används för att torka fisk – och från traditionella fiskebodar. Tack vare byggnadens karaktäristiska träpålar minimeras hotellets fysiska avtryck på havsbottnen.
Enligt Snøhetta är Svart den nordligaste byggnaden som konstruerats enligt en standard kallad Powerhouse, och arkitekterna fick ta till många nya grepp för att leva upp till de höga kraven.
Höga krav – innovativa lösningar
Bland annat har Snøhetta forskat i hur solens strålar beter sig i samspel med stora bergmassor, och hur solen rör sig på platsen under ett dygn i respektive årstid. Arkitekterna har även maximerat den naturliga nedkylningen och uppvärmningen av byggnaden tack vare designen på fasaden, som blockerar solljus på sommaren, och stora fönster som släpper in solljus under vintern när solen står lågt på himlen.
Byggnadens energiproduktion kompenserar även för byggfasen. När Svart är färdigställt kommer det att förbruka 85 procent mindre energi än andra moderna hotell av jämförbar storlek, och det enda sättet att ta sig till hotellet är via en färja som även den ska vara klimatneutral.
– Att bygga ett energipositivt hotell med litet klimatavtryck var en viktig faktor i arbetet med att skapa hållbar turism på en plats av unik karaktär; med sällsynta växter, rent vatten och den blåa isen i Svartisen-glaciären, säger Snøhettas medgrundare Kjetil Trædal Thorsen i en kommentar.