Förnybar energi, klimatsmart

Microsofts datacenter ska drivas med förnybar el timme för timme

Publicerad: 2020-12-10 Uppdaterad: 2022-05-18 kl. 13:53

Interiör från datacenter

Microsofts datacenter i Sverige kommer att använda 100 procent förnybar el från Vattenfall. Dessutom kommer lösningen ”24/7 Matching solution” användas, som innebär att man i realtid kan se att energin som används kommer från förnybara källor.

24/7 Matching solution är en tjänst som utvecklats av Microsoft och Vattenfall tillsammans. Data om hållbar energiproduktion från Vattenfall kopplas samman med data från smarta elmätare som mäter förbrukningen i realtid. Då går det att kontrollera att löftet om förnybar energi verkligen uppfylls, timme för timme. Tekniken bygger på Microsofts Azure IoT Central-plattform.

– Det är spännande att se hur 24/7 Matching solution har utvecklats från det inledande pilotprojektet för ett år sedan till en fullt fungerande lösning idag. Att nu även ha elavtalet på plats, med 100 procent vind- och vattenkraft, gör att vi verkligen kan bidra till Microsofts målsättning i Sverige. Förnybar energi, digitala lösningar och tekniker är viktiga för att göra det möjligt att leva fossilfritt, säger Andreas Regnell, chef för Strategic Development på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

– Genom att matcha elens ursprung på timbasis istället för på månads- eller årsbasis kan Microsoft bidra till positiv klimatpåverkan genom en högre nivå av ansvar och transparens.

Läs mer om energiomställningen

Bra samarbete

– Under arbetets gång har vi märkt att innovation kring hur vi följer och hanterar vår energianvändning är viktig för att vi ska kunna nå vårt mål, instämmer Noelle Walsh, Corporate Vice-President för Cloud Operations + Innovation på Microsoft.

– Samarbetet med Vattenfall kring 24/7 Matching solution i Sverige har verkligen fungerat bra och har stor framtidspotential.

Microsoft kommer att ha fyra anläggningar på tre orter i Sverige: i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. De kommer att tas i bruk under 2021, men inget datum är bestämt.

Ambitiösa klimatplaner

Det stora IT-bolaget har höga ambitioner för sitt klimatarbete; bland annat siktar de på att de 2030 ska ta bort mer koldioxid än de släpper ut. Senast 2025 ska alla deras byggnader och datacenter drivas med förnybar el och därför blir de svenska datacentren ett viktigt steg på vägen. Förutom att använda förnybar el till driften byggs de med stor hänsyn till hållbarhetsaspekter. De kommer att certifieras som nollavfallsanläggningar och det kommer även att inrättas ett ”Circular Center” som förlänger servrars livslängd genom återanvändning och säkerställer att Microsofts molntjänster stödjer en cirkulär ekonomi.

Är du intresserad av 24/7 matching solution för ditt företag?
Läs mer i vår guide

24/7 matchning - förnybar el timme för timme

 

 

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!