Hållbarhet och socialt engagemang, klimatsmart

Ökad trygghet med miljövänlig LED-teknik

Publicerad: 2021-01-25 Uppdaterad: 2021-04-19 kl. 07:33

Ökad trygghet med miljövänlig LED-teknik

Bra belysning har en avgörande roll för att skapa en trygg, säker och trivsam utomhusmiljö. Med dagens energieffektiva LED-teknik blir lösningarna dessutom både billigare och miljövänligare.

När januarimörkret håller sitt grepp om Sverige är det lätt att förstå betydelsen av en god utomhusbelysning. Förutom att vara avgörande för vår möjlighet att vistas utomhus fler av dygnets timmar, visar forskning att ljus är den viktigaste faktorn för att vi ska känna oss trygga. En bra planerad utomhusbelysning är dessutom viktig för att minska risken för olyckor. Att se över belysningen är därför ofta en av de första åtgärderna som vidtas när man vill öka trygghet och säkerhet på offentliga platser.

– Belysningen har en väldigt viktig roll i vårt samhälle, särskilt i Sverige där vi har många mörka timmar på dygnet under en stor del av året. En bra belysning kan till och med bidra till en kommuns ekonomi. Om invånarna tar sig ut även under de mörka timmarna på dygnet gynnar det den lokala handeln, säger Catharina Nordén, projekteringsansvarig på Vattenfall Services, Sveriges största belysningsentreprenör.

Catharina Nordén och hennes kollegor hjälper kunder inom både offentlig och privat sektor att underhålla, förbättra och utveckla sin utomhusbelysning, genom att erbjuda kunskaper inom belysningsplanering, projektering och ljusdesign.

LED-teknik ger stora fördelar

Möjligheterna med utomhusbelysning i dag är stora. Den tekniska utvecklingen på området har gått snabbt framåt och med dagens LED-teknik kan utomhusbelysningen bli både mer kostnadseffektiv och klimatsmart.

– Genom att investera i en ny belysningsanläggning i dag drar man ner driftkostnaden betydligt och sparar samtidigt på miljön eftersom den LED-tekniken är mycket mer energieffektiv, förklarar Catharina Nordén.

LED-ljuset har bättre färgåtergivning och en bättre spridning av ljuset på marken

Den nya LED-tekniken ger dessutom bättre effekt på utomhusmiljön.

– LED-ljuset har bättre färgåtergivning och ljusfärg och dessutom en bättre spridning av ljuset på marken, vilket gör att vi uppfattar vår omgivning bättre.
Belysning har också en viktig estetisk roll, och Catharina Nordén och hennes kollegor jobbar mycket med så kallad effektbelysning, till exempel att lysa upp rondeller eller broar.

– Förutom att skapa ett visuellt tilltalande intryck kan effektbelysning också bidra till en ökad säkerhet i trafiken genom att få bilister att reagera på förändringar längs vägen. En bilist som i mörkret närmar sig en rondell med effektbelysning hajar med högre sannolikhet till och blir mer uppmärksam.
Forskning visar dessutom att belysning som anses vacker minskar risken för vandalism, till exempel sönderslagna armaturer.

– Så det finns mycket att vinna på med en välplanerad och estetiskt tilltalande belysning, sammanfattar Catharina Nordén.

Läs mer om elkonsumtion inom infrastruktur här.

Ekonomi och miljö

Många kommuner väljer i dag att gå över till LED-belysning för att minska sina kostnader och samtidigt få en mer klimatsmart och funktionell utomhusbelysning. När Vattenfall Services kopplas in brukar första steget vara att erbjuda en utbytesplan för att visa vad kommunen kan vinna ekonomiskt och miljömässigt på bytet.

Förbättrad säkerhet och trygghet kan gå hand i hand med minskade driftskostnader och en mer klimatsmart lösning

– Därefter brukar vi börja med att byta ut belysningen på en exempelgata för att visa hur resultatet blir i praktiken, säger Catharina Nordén.
Utbytesplanen inkluderar också olika prioriteringar där exempelvis områden med gammal och ineffektiv, eller trasig, belysning prioriteras först.

– Att förbättrad säkerhet och trygghet kan gå hand i hand med minskade driftskostnader och en mer klimatsmart lösning ger oss stora möjligheter att möta flera av våra kunders behov på samma gång, vilket är fantastiskt, säger Catharina Nordén.

Sammanfattning

En bra planerad belysning bidrar till att minska risken för olyckor, skapa goda arbetsmiljöer, öka tryggheten, trivseln och tillgängligheten och även tillgodose estetiska värden. Med dagens LED-teknik kan utomhusbelysningen bli både mer kostnadseffektiv och klimatsmart.

Vattenfall Services arbetar med att göra Sverige tryggare genom belysning av offentliga utomhusmiljöer – allt från vägar och gator, torg, idrottsplatser, elljusspår och broar till fasader, industriområden, köpcentrum, lekparker, träd och parkeringar.

Vill du veta mer om miljövänlig utomhusbelysning? Kontakta Catharina Nordén

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!