Visar artiklar från: 01/2022

Elektrifieringelbilräckvidd

Gamla körknep ökar räckvidden för elbilar

Att batterierna inte ska räcka till gör att vissa tvekar inför elfordon. Förbättrad teknik förlänger elbilarnas räckvidd, men även gamla beprövade körknep fungerar för elbilar.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
Läs artikeln
Senaste artiklarna
Visa alla inlägg

Så ska det snabbt bli lättare att ladda elbilen

Ökat stöd till samfälligheters laddanläggningar, samlad kartläggning av laddmöjligheter och en förenklad förmånsbeskattning av el. Det är några åtgärder som Energimyndigheten nu föreslår.

VF_clock_rgb Lästid: 4 min
Lagar och skatterElektrifieringelbil
Läs artikeln

Städerna binds samman av prisvärd fjärrvärme

Sedan åttiotalet har Oxelösund använt överskottsvärmen från stålindustrin för att värma bostäder och företag genom fjärrvärmenätet. Men när masugnarna och koksverket stänger år 2025 minskar leveransen rejält. Tillsammans med Vattenfall Värme i Nyköping har en ny hållbar och ekonomisk lösning tagits fram.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
FjärrvärmeHållbarhetNyköpingOxelösund
Läs artikeln

Lyckas vi inte med elektrifieringen så lyckas vi inte med klimatomställningen

De närmaste tio åren är ett ödesdecennium och klimatåtgärder behöver göras akut för att nå 1,5-gradersmålet och inte göra oåterkallelig skada på planeten. Sverige måste halvera användningen av fossila bränslen fram till 2030 och fossilfri el är den enda lösningen som i stor skala kan ersätta fossila bränslen.

VF_clock_rgb Lästid: 4 min
elförsörjningElektrifieringkompetens
Läs artikeln

Fler kunniga behövs för elektrifiering

Omställningen till eldrift kräver ny kompetens på företag inom flera branscher. Elnätets utbyggnad och digitaliseringen som är knuten till elektrifieraing är avhängig på fler kunniga.

VF_clock_rgb Lästid: 7 min
elförsörjningElektrifieringkompetens
Läs artikeln

7 saker du inte visste om Carpe Futurum

Under våren invigs Carpe Futurum! Här listar vi sju spännande fakta om Carpe, så att du kan sätta dig in i Uppsalas nya biobränsleanläggning snabbare än kvickt.

VF_clock_rgb Lästid: 3 min
FjärrvärmeUppsala
Läs artikeln

Dyrare avfallsförbränning minskar inte utsläpp

Skatten på avfall som används som bränsle i kraftvärmeverk leder till minskade investeringar för produktion av el och fjärrvärme. Det leder inte till lägre utsläpp av växthusgaser, enligt Skatteverket.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
Lagar och skatterelförsörjningKraftvärme
Läs artikeln

Europeisk översyn av elområdesindelningen

Sverige är indelat i fyra elområden för att uppfylla EU:s krav på en gemensam elmarknad. Om något år kan gränserna för elområdena ritas om.

VF_clock_rgb Lästid: 6 min
Lagar och skatterdistributionElområden
Läs artikeln

Företag väljer elbil trots fördomar

Dålig räckvidd, dyra superladdare och långt till närmaste laddstation. Fördomarna till trots väljer allt fler företag hybrid- eller elbilar.

VF_clock_rgb Lästid: 5 min
ElbilaromställningElektrifiering
Läs artikeln

Därför leder vitvarorna energiracet

Vitvarubranschen hör till pionjärerna när det gäller att använda energi smartare. Det är minst lika kallt i våra kylar och frysar idag som för femton år sedan, men nya vitvaror drar bara en tredjedel så mycket energi.

VF_clock_rgb Lästid: 4 min
EnergiteknikEnergieffektiviseringInnovation
Läs artikeln