Elförsörjning, Elektrifiering, Kompetens

Lyckas vi inte med elektrifieringen så lyckas vi inte med klimatomställningen

Publicerad: 2022-01-18 Uppdaterad: 2023-09-14 kl. 13:54

Lyckas vi inte med elektrifieringen så lyckas vi inte med klimatomställningen

De närmaste tio åren är ett ödesdecennium och klimatåtgärder behöver göras akut för att nå 1,5-gradersmålet och inte göra oåterkallelig skada på planeten. Sverige måste halvera användningen av fossila bränslen fram till 2030 och fossilfri el är den enda lösningen som i stor skala kan ersätta fossila bränslen. Industrisektorn står för drygt 1/3 av Sveriges energiförbrukning och dess elektrifiering har stor påverkan.

Elektrifieringen kommer att märkas och den skapar nya förutsättningar för industrin, ger möjligheter till helt nya jobb och möjliggör klimatomställningen. Samtidigt frågar sig många hur den fossilfria energin ska räcka. Enligt Vattenfall handlar det mycket kompetensutveckling inom industrin.

Martin vallstrand porträtt december 17-232– Det korta svaret på frågan om hur vi ska lyckas med ett fossilfritt energisystem som täcker behoven i en elektrifierad värld, är den nya generationens klimathjältar. Klimathjältarna som för ungefär hundra år sedan byggde ut vattenkraften och satte nya innovationer som att överföra högspänningsström i ledningar från norr till söder på kartan, är redo att lämna över stafettpinnen till en ny generation klimatarbetare som får ta plats i energibranschen och driva på ny innovation för klimatet, säger Martin Vallstrand, Director Corporate Business Development, Vattenfall.

Läs även: Fler kunniga behövs för elektrifiering

Rekordstora investeringar i elnät och förnybar elproduktion

Vattenfall jobbar med industribolag i partnerskap för att tillsammans hitta framtidens lösningar på klimatutmaningen med en hållbar produktion fri från fossila bränslen. Idag drivs bolagets största projekt på landbaserad vindkraft i Sverige och det läggs rekordstora investeringar i både utbyggnaden av elnät och förnybar elproduktion. Dessutom anser Vattenfall att det är av stor vikt att planera och förbereda regelverk för att ha möjlighet att välja de bästa energislagen när nästa våg av utbyggnad krävs efter 2030.

– Vi ser nu en möjlighet för svensk industri att ställa om till att bli fossilfria med hjälp av elektrifiering. Det handlar framför allt om att göra vätgasen från el i stället för naturgas och att se till att den elen är fossilfri och kommer från svensk vatten-, vind- och kärnkraft. Samtidigt måste alla bitar falla på plats och mycket av utbyggnaden av landbaserad vind hänger på att projekten ska få tillstånd, säger Martin Vallstrand.

Läs mer: Industriföretag och elförbrukning

En framtidsbransch som behöver bli många fler

Vattenfall anställer ungefär 1000 personer i Sverige varje år och kommer fortsätta växa. Det är svårt att hitta rätt kompetens, så vidareutbildning och omskolning är något Vattenfall tar initiativ till och de uppmuntrar personer från andra branscher som är intresserade av att jobba med klimatomställningen att söka.

– Att lösa klimatkrisen ser jag som vår tids stora utmaning. Att gå till jobbet varje dag känns meningsfullt när jag vet att energibranschen gör skillnad. Sedan är det en kombination av teknik, ekonomi och politik som måste komma samman för att lösa klimatfrågan, man måste tänka på alla dessa aspekter vilket jag tycker är både spännande och intressant. Så oavsett om man har en teknisk bakgrund eller är mer intresserad av politik eller affärsmässighet finns det stora karriärmöjligheter inom energibranschen, säger Martin Vallstrand.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!