Fjärrvärme, Uppsala

7 saker du inte visste om Carpe Futurum

Publicerad: 2022-01-13 Uppdaterad: 2022-03-01 kl. 10:55

7 saker du inte visste om Carpe Futurum

Under våren invigs Carpe Futurum! Här listar vi sju spännande fakta om Carpe, så att du kan sätta dig in i Uppsalas nya biobränsleanläggning snabbare än kvickt. Välkommen in i framtiden – den är hållbar!

 1. Halverar klimatavtrycket!
  Carpe Futurum är sista steget för att ersätta torven med en ny produktion som baseras på förnybara och återvunna biobränslen. Detta kommer att minska klimatavtrycket med 50 procent för alla de Uppsalabor som får sin uppvärmning via fjärrvärme. Satsningen kommer att minska koldioxidutsläppen i Uppsala med cirka 200 000 ton per år. 
 2. Namnets innebörd!
  Namnet Carpe Futurum är latin och liknar det välkända uttrycket ”Carpe Diem” – att fånga dagen. Carpe betyder ”gripa” och Futurum ”framtid”, så den svenska översättningen blir ”fånga framtiden”. Vilket anspelar på att biobränsleanläggningen är en satsning på en hållbar framtid.
 3. Milstolpe i större målbild!
  Carpe Futurum är en milstolpe i Vattenfall Värmes arbete för att fasa ut fossila bränslen till 2025 och bli en klimatpositiv verksamhet till 2045. Huvudmålet är att möjliggöra fossilfri framtid inom en generation. Kostnaden för satsningen av nu genomförda åtgärder är cirka 3,5 miljarder kronor. Ytterligare satsningar behövs för att nå målet om klimatpositiv fjärrvärme.
 4. Placeringen!
  Carpe Futurum står i Boländerna i södra delen av Uppsala. Här fanns tidigare ett lagerområde där det stod tusentals containrar med torvbriketter. För att minimera den visuella konkurrensen med domkyrkan och slottet när man närmar sig staden söder ifrån på E4-an, är den nya anläggningen placerad så långt norrut som möjligt på tomten.
 5. Arbetsmiljö i världsklass!
  Bygget av Carpe Futurum började redan 2018 och arbetsprocessen och de olika faserna har gått bra och följt tidplanen. Det bästa av allt är att drygt 800.000 arbetstimmar har nu lagts på projektet utan en enda arbetsplatsolycka med sjukskrivning.
 6. Symbolisk arkitektur!
  De emaljerade och genomskinliga profilglasen som tunnas ut ju högre upp man kommer i byggnaden symboliserar förångning av vatten - vilket är grundläggande steg för produktion av fjärrvärme. Den orangebruna färgen ska också symbolisera flammor som övergår i ånga.
 7. Rent som dricksvatten!
  Det är väldigt lite vatten som lämnar anläggningen. Det avancerade vattenreningssystemet gör att det vatten som släppts ut i princip är tillräckligt rent för att dricka, frånsett att det är lite för salt för att vara gott.

New call-to-action

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_Carpe_Futurum_0640_2021

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme

Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Prenumerera

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!