Förnybar energi, Hållbarhet

Heimstaden och Vattenfall skapar hållbara studentbostäder

vattenfall-heimstaden

För att vi ska bli ett hållbart samhälle måste vi välja att bo hållbart. Med hållbart boende syftar vi på allt från återvinning och förnybar energi till elbilar och laddstolpar. Nu ska Vattenfall InHouse och ett av Skandinaviens största privata fastighetsbolag Heimstaden starta ett projekt, där studenter får möjlighet att börja sin bostadskarriär på ett hållbart sätt. Samtidigt bidrar projektet till målet om att vara fossilfria inom en generations tid.

Det hållbara samarbetet

Vattenfall har sedan tidigare stor erfarenhet av fastighetsbranschen, och har bland annat ingått ett samarbete med Villaägarnas Riksförbund. Utöver det erbjuder Vattenfall en mängd lösningar för fastigheter och företag, såsom luftvärmepumpar och laddlösningar för elfordon. Den här gången är fokus på solceller, och man riktar sig till studenter som bor i Flogsta, utanför Uppsala. Det finns ett behov av bostäder i Flogsta, där både nationella och internationella studenter bosätter sig för att studera i Uppsala, och dem vill man ge möjligheten att bo hållbart.

Dagens unga är mer klimatmedvetna och Heimstaden gör helt rätt i att sikta in sig på denna målgrupp. - David Ringmar, Sverigechef på Vattenfall InHouse.

Uppsala kommun och Vattenfall jobbar tillsammans för att halvera stadens koldioxidutsläpp till år 2020, men även bli helt koldioxidneutralt fram till 2030. Även Heimstaden har höga klimatmål, och jobbar med energieffektivisering och hållbara lösningar i sina byggnader. Därför är det också naturligt att Vattenfall är involverad i det hållbarhetslyft som planeras, och som initieras med att installera solceller.

solceller-vattenfall

Solstaden Flogsta

”Solstaden Flogsta – en hållbar energilösning för ett hållbart studentboende” är namnet på solcellsprojektet, som är Heimstadens största hittills. Solcellerna installeras både på tak och fasader, på en total yta om cirka 1 900 kvm. Det handlar om 10 stycken hustak och 3 fasader, vilket årligen kommer ge ungefär 240 000 kWh. I praktiken innebär det kring 5-10 procent av den totala elanvändningen i runt 2 000 lägenheter. Detta ger studenter möjlighet att bo hållbart redan i sin första lägenhet.

Vi är glada att inom kort kunna erbjuda studenter möjlighet att uppleva hur det är att bo i ett hus med egengenererad solenergi och vi hoppas med detta initiativ kunna väcka ytterligare intresse för solceller, lägga grunden för en klimatsmart bostadskarriär och ge området ny energi, i dubbel bemärkelse. - Maria Petersson, vd på Heimstaden Förvaltning.

Projektet har sin start under våren 2019 och energilösningen förväntas vara en viktig del av studenternas liv, och för målet att bli fossilfria inom en generations tid. Vattenfall jobbar aktivt med att utveckla olika förnybara energikällor, av vilka solceller är en viktig typ. Vi investerar även mycket i övergången till en fossilfri fordonsflotta, och bygger norra Europas största nätverk av laddstationer. Inom ramen för solstaden Flogsta planerar man i framtiden ytterligare investeringar i hållbara lösningar, bland annat att söka att möta behovet från eldrivna fordon.

Sammanfattning

Fastighetsbolaget Heimstaden satsar tillsammans med Vattenfall på hållbara bostäder och en hållbar bostadskarriär, och det första steget är att installera solceller i Uppsalas studentkvarter Flogsta. Solcellerna ska stå för en del av energianvändningen i ca 2 000 lägenheter, och ge studenter möjlighet att bo hållbart i sin första eller en av sina första lägenheter. Projektet ska hjälpa oss att nå en fossilfri framtid och vi hoppas att det kan inspirera både studenter att leva mer hållbart och företag att jobba för en hållbar utveckling.

Läs mer om Vattenfall InHouse och Heimstaden.

Vill du veta hur du kan ta ditt företags hållbarhetsarbete till nästa steg?
Läs mer på Hållbarhet för företag

Vill du veta mer framtiden för elbilar? Läs om hur vi måste göra för att nå en miljon elbilar 2030.

miljon-elbilar-2030

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!