Startade nytt elhandelsbolag på rekordtid med hjälp av Vattenfall

Startade nytt elhandelsbolag på rekordtid med hjälp av Vattenfall

När elnätsbolaget Östra Kinds Elkraft bestämde sig för att starta egen elhandel gick det snabbt. På mindre än tre månader var de i gång med verksamheten – med Vattenfall som partner.

Den lokala prägeln är viktig för Östra Kinds Elkraft. När den tidigare elhandelspartnern ville centralisera verksamheten bestämde man sig därför för att starta en egen elhandelsverksamhet. Och det behövde gå fort. Från styrelsebeslutet i slutet på oktober 2020 hade man till årsskiftet på sig innan det tidigare avtalet löpte ut. Att man skulle välja Vattenfall som partner var redan bestämt, efter att tidigare ha utvärderat olika alternativ.

– Vi såg flera fördelar med att välja Vattenfall. En viktig aspekt var att de finns i närheten av oss. En annan att de hade en så tydlig onboarding-process och var så erfarna och kunniga. På så vis blev det enkelt för oss att komma igång, säger Martin Lyckviken, vd för Östra Kinds Elkraft.

Vattenfalls stora utbud var en annan viktig faktor – inte minst av fossilfri el. Genom det nya partnerskapet säljer Östra Kinds Elkraft elen via sitt eget varumärke, medan Vattenfall står för handeln bakom med basen i egen produktion.

– Fossilfritt var ett måste-krav för oss i valet av leverantör. Genom Vattenfall får våra kunder dessutom möjlighet att göra tillvalen ”100 procent vind ” och ”100 procent vatten”, så att man kan göra sitt val utifrån de preferenser man har, säger Martin Lyckviken.

Östra Kind

Visionen är att erbjuda lokalproducerad solel

I dagsläget har elnätsbolaget – som drivs som ekonomisk förening – cirka 2 800 kunder. Under mars passerade man 500 elhandelskunder och Martin Lyckviken tror att man kommer att vara uppe i 900 innan året är slut.

– Merparten utgörs av våra lokala nätkunder här i regionen. Men något som förvånar oss är att vi också fått nya kunder från Sveriges alla hörn. Vi håller bra priser, så det är möjligt att de hittat oss via Elpriskollen. Eller att man läst på vår hemsida och gillat vår ambition och vision, säger Martin Lyckviken.

Fokus ligger annars främst på den lokala marknaden och att kunna ge ett bra erbjudande till de egna medlemmarna och andra i närområdet.

– Sedan jag började 2017 har vi utvecklat verksamheten från att i princip ha varit ett rent elnätsbolag till att också erbjuda andra typer av tjänster som solcellsanläggningar och elbilsladdningar. Visionen på sikt är också att kunna bygga en mindre solcellspark. På så vis kan man få möjlighet att köpa lokalproducerad solel även om man inte har förutsättningar att skaffa en egen solcellsanläggning, säger Martin Lyckviken.

logo_ostra-kind

Östra Kinds Elkraft
Bolagsform: Ekonomisk förening. Elhandelsverksamheten bedrivs i aktiebolagsform.
Verksamhetsområde: Ytterkanterna av Jönköpings, Tranemos och Ulricehamns kommun.
Kunder: 2 800, främst privatkunder, en del lantbruk och några företagskunder.
Medarbetare: 10.
Aktuellt: Startade egen elhandelsverksamhet 1 januari 2021 i samarbete med Vattenfall.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!