Hållbarhet och socialt engagemang, power-as-a-service, Elektrifiering, elbil

Sveriges snabbast växande bolag elektrifierar

Publicerad: 2022-03-23 Uppdaterad: 2022-04-26 kl. 07:38

Sveriges snabbast växande bolag elektrifierar

Instabox vill göra hållbara transporter tillgängliga för alla. Bolaget tar nu nästa kliv i sin hållbarhetsresa tillsammans med Vattenfall – med målet att elektrifiera sin fordonsflotta.

Instabox är logistikbolaget som vill utmana status quo. Sedan starten 2015 har bolaget löpande byggt ut sitt nätverk av smarta paketskåp och kan nu erbjuda alla svenskar möjlighet att hämta ut paket i skåp istället för att köa hos postombud. Instabox är Sveriges snabbast växande bolag och det tredje snabbaste techbolaget i Europa, enligt Financial Times, och hållbarhet har länge stått högt på agendan. I februari 2020 togs beslutet att helt gå över till fossilfria bränslen och nu tas nästa steg – elektrifiering av fordonen.

Transportsektorn är väldigt utsläppstung och vi ser det som vårt moraliska ansvar att göra hållbara leveranser tillgängliga för alla

– Vi har redan minskat våra utsläpp med 90 procent genom att skifta från diesel till HVO100. Men vi kan inte stanna där. Transportsektorn är väldigt utsläppstung och vi ser det som vårt moraliska ansvar att göra hållbara leveranser tillgängliga för alla, säger Instabox hållbarhetschef Leilei Tong.

Efterfrågan på hållbara transporter ökar allt mer, både hos konsumenter och e-handelsbolag. Instabox, som startade som en uppstickare inom det nya segmentet skåpsleveranser, vill ligga i framkant även på hållbarhetsområdet och driva förändringen snarare än att vara reaktiva, säger Leilei Tong.

– Vi ser oss som en aktör som utmanar tanken om hur transporter kan ske, även på hållbarhetsområdet, säger hon.

En tredjedel elektrifierade

Beslutet om elektrifiering fattades i höstas. Sedan dess har Instabox hunnit elektrifiera 30 procent av fordonen som kör hemleveranser i Sverige

– För våra hemleveranser räcker det med mindre fordon vilket gjorde dem enklare att elektrifiera. Vi är även på god väg att elektrifiera delar av våra skåpsleveranser men där är det en avvägning mellan lång räckvidd och möjligheten att kunna lasta mycket. Skåpsleveranserna är våra mest effektiva leveranser, vi kan köra uppemot 100 paket till ett och samma ställe, säger Leilei Tong.

För oss är det självklart att ha möjlighet till laddning på våra egna terminaler

Att ha en välfungerande laddinfrastruktur är helt avgörande för ett transportföretag. I ett partnerskap med Vattenfall har Instabox nu laddinfrastruktur på terminaler i Sverige och fler är planerade i närtid.

INSTABOX_1200– Det är avgörande för oss att laddningen är tillförlitlig, tillgänglig och snabb. Problemet med att ladda publikt är att man inte vet om det finns plats så för oss är det därför självklart att ha möjlighet till laddning på våra egna terminaler, säger Leilei Tong.
Det är genom tjänsten Power-as-a-Service som Vattenfall levererat laddarna och kringliggande elinfrastruktur, där Vattenfall äger, förvaltar och säkerställer funktionen på laddarna. Det innebär att Vattenfall sköter installationen, underhåll och service av laddstolparna samt ger råd om hur laddningen kan optimeras. Att använda laddningen effektivt kan göra stor skillnad, enligt Leilei Tong.

Egen elproduktion

Att ladda varje fordon efter behov och välja rutter som förbrukar mindre el, är några sätt för att få mest ut av elen. Instabox undersöker även möjligheten att installera solceller på några av siterna för att börja producera egen, klimatsmart el från solenergi.

Vi har redan i dag slutkonsumenter som ringer till oss och frågar om hållbara transporter

Leilei Tong tror att efterfrågan på hållbara transporter kommer att fortsätta att öka och att Instabox kommer ha en viktig roll i branschens omställning.

– Vi har redan i dag slutkonsumenter som ringer till oss och frågar om hållbara transporter och många e-handlare premierar hållbara transportlösningar i sina kassor. Men vi tycker inte att det ska behöva vara upp till kunden att hitta hållbara lösningar. Vårt mål är att göra det tillgängligt och enkelt för alla, säger hon.

Läs mer om Instabox och Vattenfalls samarbete för elektrifiering av deras transporter.

New call-to-action

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!