Lagar och skatter

Så förändrar EU:s energiprestandadirektiv framtidens byggande

Publicerad: 2025-04-10 Uppdaterad: 2025-04-15 kl. 13:33

Vattenfall ElbSide Hamburg

EU:s uppdaterade direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD) innebär skärpta krav på energieffektivitet, klimatpåverkan och fossilfri energi. Reglerna omfattar både nya och befintliga byggnader och påverkar hela bygg- och fastighetssektorn. Sverige har fram till den 29 maj 2026 på sig att införa de nya reglerna i nationell lagstiftning. Boverket ansvarar för att ta fram underlag och föreskrifter.

Nollutsläppsbyggnader – den nya standarden

Målet är tydligt: senast 2050 ska alla byggnader inom EU vara så kallade nollutsläppsbyggnader. För offentliga nybyggnationer börjar kraven redan 2028, medan alla nya byggnader omfattas från 2030. Det innebär att byggnades klimatpåverkan ska vara minimal – sett över hela livscykeln. Än så länge finns inga exakta gränser för energiförbrukning i en nollutsläppsbyggnad.

> Läs mer om energianvändning för fastigheter

Ny energiklassning skapar tydlighet

Med en ny gemensam energiskala från A till G får EU:s medlemsländer ett enhetligt sätt att visa en byggnads energiprestanda. Klass A är reserverad för nollutsläppsbyggnader, medan G motsvarar de sämsta. Syftet är att öka transparensen och göra det lättare för investerare, hyresgäster och fastighetsägare att fatta informerade beslut baserade på byggnaders faktiska prestanda. 

Livscykelperspektiv får ökat genomslag

Från 2028 måste alla nya byggnader över 1 000 kvadratmeter redovisa sin klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv. Två år senare gäller detta alla nybyggnationer, med vissa undantag. Det innebär att byggnaders GWP (Global Warming Potential) måste analyseras och dokumenteras redan i projekteringsfasen – från materialval till rivning.

För byggbranschen kräver detta nya kompetenser och verktyg. Klimatdata måste samlas in från leverantörer, och digitala system för klimatberäkningar blir en del av bygglovsprocessen.

> Vill du veta mer om livscykelanalyser? Klicka här.

Renovering – en klimatsmart nyckelstrategi

En stor del av Europas byggnadsbestånd består av äldre och energikrävande fastigheter. Därför riktar det nya EPBD-direktivet särskilt fokus mot byggnader med låg energiprestanda. Målet är att gradvis minska energianvändningen genom att renovera dessa byggnader, snarare än att enbart ersätta energin med fossilfria alternativ. Länder som redan kommit långt, som Sverige, får justera sina mål för 2030 och 2035 utifrån en linjär minskning fram till 2050 – vilket kan göra delmålen lättare att nå, men utan att ändra slutmålet. För fastighetsägare i Sverige innebär det att investeringar i energieffektivisering – som bättre isolering, energieffektiva fönster och smart teknik – blir allt viktigare för att möta kommande krav.

Vad händer nu?

Boverket har inlett arbetet med att ta fram nya svenska föreskrifter i linje med EPBD. För byggföretag, energikonsulter och fastighetsägare gäller det att redan nu börja rusta sig – både tekniskt och strategiskt – för att möta framtidens krav.

> Läs mer på Boverkets hemsida

Tidslinje för genomförande

2024
Boverket påbörjar arbetet – första delrapport om minimikrav (MEPS) i oktober.

2025
Flera del- och slutrapporter lämnas in. Förslag skickas på remiss under sommaren. Fokus på metoder, energideklarationer, solenergi och hållbar mobilitet.

2026
Författningsändringar träder i kraft 29 maj. Fokus på MEPS, livscykel-GWP och byggnadsrenoveringsplan i slutrapporter under året.


Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!