CSRD

EU-kommissionen föreslår förenklingar i CSRD och CSDDD

Publicerad: 2025-04-28 kl. 11:36

Stockholm view

EU:s regelverk för hållbarhetsrapportering och företags ansvar i värdekedjan är under utveckling. Med det så kallade Omnibus I-paketet har kommissionen föreslagit flera ändringar som ska göra regelverken mer praktiska att tillämpa – samtidigt som införandet skjuts upp för vissa företag.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) är två av de mest omfattande hållbarhetsregelverken inom EU:s gröna omställning. De innehåller krav på rapportering om klimatpåverkan, sociala frågor och ansvarsfullt företagande – både i den egna verksamheten och genom leverantörsledet.

I april 2025 fattade EU:s lagstiftande institutioner beslut om att skjuta upp tidpunkten för när delar av regelverken börjar gälla. Samtidigt har kommissionen föreslagit justeringar i innehållet, för att underlätta tillämpningen i olika företagstyper och branscher.

Förenklingar i CSRD: mindre komplexitet, tydligare riktlinjer

Med Omnibus I-paketet föreslås förändringar i tillämpningen av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), både när det gäller innehåll och vilka företag som omfattas. En viktig förändring är att omfattningen av direktivet minskas – vilket innebär att en stor andel av de företag som tidigare omfattades, särskilt bland små och medelstora börsnoterade bolag, nu föreslås undantas.  Samtidigt föreslås justeringar i de europeiska rapporteringsstandarderna (ESRS) för att göra dem mer lättillgängliga:

  • Tydligare instruktioner och definitioner i rapporteringsstandarderna.
  • Förenklade rapporteringskrav för små och medelstora börsnoterade företag (SME).
  • Justerad tidplan för införande, beroende på företagsstorlek.

De uppdaterade tidpunkterna innebär att:

  • Stora företag med fler än 250 anställda ska rapportera från 2028 (för räkenskapsåret 2027).
  • Börsnoterade SME får rapportera från 2029.
  • Företag som redan omfattades av tidigare regler (NFRD) började rapportera från och med räkenskapsåret 2024 och påverkas i stort sett inte av denna uppskjutning.

Justeringar i CSDDD: tydligare fokus i leverantörsledet

CSDDD handlar om att företag ska identifiera och hantera risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö i sina värdekedjor. I Omnibus I föreslås flera justeringar, bland annat:

  • Due diligence ska i första hand gälla direkta affärspartners. Fördjupad kontroll av indirekta leverantörer krävs om det finns trovärdig information
  • Företagens processer för riskhantering behöver ses över minst vart femte år, snarare än årligen.
  • Införandet för de största företagen skjuts upp till 2028.
  • Planer för klimatövergång ska integreras i den rapportering som sker enligt CSRD, för att samla innehållet.

CSDDD införs stegvis. I ett första skede omfattas företag med fler än 5 000 anställda och 1,5 miljarder euro i omsättning – eller 3 000 anställda och 900 miljoner euro. Medlemsstaterna ska införa reglerna nationellt senast i juli 2027.

En annan föreslagen förändring är att regler om civilrättsligt ansvar inte längre fastställs på EU-nivå, utan hanteras nationellt. Det innebär att möjligheten att väcka talan varierar mellan medlemsländer. Även krav på informationsinsamling från mindre leverantörer begränsas: data ska endast efterfrågas om det finns tydliga risker, enligt kommissionens förslag.

Vad innebär detta?

Hur exakt kommissionens Omnibus-förslag kommer påverka är för tidigt att säga, då de nu ska förhandlas först inom och sedan mellan EU-parlamentet, medlemsstaterna och EU-kommissionen. Det är kommissionens förhoppning att införa förändringar som leder till ökad tydlighet, proportionalitet och att underlätta tillämpningen i praktiken.

Vad händer härnäst?

Tidsförskjutningarna är redan beslutade. Förslagen om innehållsändringar går nu vidare till den ordinarie lagstiftningsprocessen. Det innebär att Europaparlamentet, ministerrådet (medlemsstaterna) och kommissionen fortsätter arbeta med innehållet i form av så kallade trilogförhandlingar.

> EU-kommissionens sida om Omnibus I-paketet

Vattenfalls syn på Omnibus I-förslaget

Vattenfall ser positivt på EU-kommissionens förslag att justera delar av CSRD och CSDDD inom ramen för det så kallade Omnibus I-paketet. För oss är det viktigt att EU:s hållbarhetsregelverk är tydligt, rättssäkert och genomförbart – utan att sänka den övergripande ambitionsnivån för klimat- och hållbarhetsarbetet och fortsatt driver omställningen i näringslivet framåt.

> Vattenfalls syn på Omnibus angående vissa krav på företags hållbarhetsrapportering och due diligence

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!