Energiteknik, Förnybar energi

Miljardsatsning mot elbrist: “Kräver krafttag”

Publicerad: 2020-01-31 Uppdaterad: 2021-04-01 kl. 12:47

Miljardsatsning mot elbrist: “Kräver krafttag”

Det talas om elbrist i storstadsregionerna, inte minst i Stockholm. Hur ska elproduktionen hänga med framtidens tillväxt och elektrifiering?

Biltillverkarna snubblar över varandra i rusningen för att elektrifiera flottorna, våra hem svämmar över med prylar och det våras för den smarta staden. Elproduktionen hänger inte med.

– Det råder tyvärr kapacitetsbrist i elnätet i Stockholm vilket innebär stora utmaningar för att klara både en trygg försörjning och fortsatt tillväxt. Det är en unik situation och ett allvarligt läge som kräver krafttag från alla inblandade, sa Eva Vitell, tidigare chef för kund och marknad på Vattenfall Eldistribution och numera vd för industriprojektet Hybrit, till Dagens Industri i september förra året.

Tidningen rapporterar om en hotande kapacitetsbrist och påföljande elkris i huvudstaden. Varningssignalerna har blivit allt mer frekventa.

En brist på el kan vara ett allvarligt hot mot tillväxten i en region, då expansion, nyetablering och inflyttningar kan minska eller i vissa fall upphöra helt.

Vattenfall äger en stor del av elnätet kring Stockholm, och i ljuset av kapacitetsbristen har man redan nu fått ta till åtgärder för att inte öka risken för elbrist.

– Huvudproblemet är som vi ser det att efterfrågan på el har vuxit mycket snabbare än både vi och andra räknat med och att utbyggnaden av elnätet, som ofta går långsamt på grund av långdragna tillståndsprocesser, inte hunnit med, säger Eva Vitell.

Vattenfall har därför lanserat en ny satsning på just Stockholmsregionen, kallad Kapacitet Stockholm, för att öka överföringskapaciteten och stärka elförsörjningen så att regionen kan bibehålla tillväxt inom bostäder och företag – och vara redo för ytterligare elektrifiering.

Satsningen innebär investeringar på cirka 1,8 miljarder kronor de kommande fem åren, enligt Dagens industri.

– Detta är helt nödvändigt och visar att vi axlar vår del av ansvaret för att möta den här stora utmaningen, säger Eva Vitell.

Uppsala får massiv "powerbank"

Ett annat initiativ från Vattenfall är bygget av ett massivt batterilager i Uppsala. Godkännande- och byggfasen för ett batterilager är kortare än för utbyggnaden av elnätet, och behövs för att kunna bibehålla tillväxt i regionen.

Lagret kan liknas vid en jättelik "powerbank", som laddas upp när det finns ett överskott på el, och används när det är kapacitetsbrist.

– Det här är obruten mark för oss och vi har mycket att lära oss om batteriets användningsområden. Det är ett innovationsprojekt. säger Arne Berlin, projektansvarig vid Vattenfall Eldistribution AB, i en kommentar.

Vill du veta mer?

Frågor och svar om batterilagret (PDF)

Vår film om projektet: Vattenfall bygger unikt batterilager i Uppsala

Läs mer om projektet och kapacitetsutmaningen här

Läs mer om effektbalans här

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!