Traditionella avtal visar att ett företag köper en viss mängd förnybar energi per år, men de säger ingenting om huruvida elen faktiskt kom från förnybara källor i den stund den förbrukades. Därför tar nu marknaden ett stort kliv framåt med 24/7 matchning av förnybar energi.
– Företag vill inte bara kunna säga att de använder förnybar energi, de vill kunna bevisa det timme för timme. Det handlar både om trovärdighet och att ligga i framkant när det kommer till att bidra till klimatomställningen, säger Marcus Melin, rådgivare för företagskunder kring energi och miljöfrågor på Vattenfall.
Vad innebär 24/7 matchning?
Traditionella elavtal bygger på ursprungsgarantier, där företag får intyg på att deras årsförbrukning motsvaras av förnybar elproduktion. Men detta garanterar inte att den el de använder vid en viss tidpunkt faktiskt är förnybar.
Med 24/7 matchning granskas energianvändningen timme för timme, vilket innebär:
- Helt förnybart, varje timme
Företag kan bevisa att deras elförbrukning alltid matchas av förnybar produktion. - Mer kontroll
Utökad möjlighet att anpassa energiförbrukningen efter tillgången på el från förnybara källor. - Möjlighet till förbättring
När företag i realtid kan identifiera perioder med brist på förnybar el kan de även vidta åtgärder, som exempelvis investering i batterilagring eller andra lösningar som balanserar elnätet.
Vem ligger i framkant?
Det är framför allt techbolag och datacenter, så kallade hyperscalers, som driver utvecklingen. Microsoft är en av pionjärerna och har, tillsammans med Vattenfall implementerat timmatchning för sina svenska datacenter. Även aktörer inom tillverkande industri, läkemedelsföretag och retail börjar nu utforska möjligheterna.
– Vi ser att företag med höga klimatmål efterfrågar det här. Det handlar inte bara om att få tag i förnybar energi, utan att visa att den faktiskt används i rätt tid och på rätt plats, säger Andreas Espeving, försäljningschef på Vattenfall.
En viktig faktor är att företag vill ta ett större ansvar och visa att de verkligen använder förnybar energi i realtid. Transparens och trovärdighet blir allt viktigare i hållbarhetskommunikation, och 24/7 matchning är ett konkret sätt att backa upp sina klimatmål med data.
Hur fungerar tekniken?
För att möjliggöra realtidsmatchning krävs avancerad mätning och analys av både produktion och förbrukning. Det sker genom digitala system som kopplar ihop elflöden timme för timme.
Vattenkraft spelar en nyckelroll eftersom den kan användas för att jämna ut svängningar i vind- och solkraft i realtid, vilket gör att matchningen blir möjlig även när vädret varierar. För den som vill matcha med icke planerbara energislag kan batterilagring vara ett alternativ för att jämna ut skillnader i produktionen.
Vilka är utmaningarna?
Att implementera 24/7 matchning kan vara en utmaning, särskilt för företag med många anläggningar och komplexa elbehov. Dessutom kan företag med vissa hållbarhetsmål behöva justera dem, exempelvis de som enbart vill använda vindkraft, behöva justera för att inkludera fler energikällor, som vattenkraft.
De vanligaste utmaningarna är:
- Förståelse och insikt
En utmaning är att skapa intern förståelse för begränsningarna i traditionella avtal och värdet av timmatchning. Att traditionella avtal inte nödvändigtvis garanterar att elen var förnybar i den stund den förbrukades kan vara en ny insikt för många företag. - Investeringar i digitala lösningar
Realtidsmätning kräver antingen att företag sätter upp mätare eller integration med befintliga system - något som kan vara en utmaning, särskilt för företag med många anläggningar. - Ökad komplexitet
Medan årsmatchning är enklare att avtala och följa upp, kräver timmatchning mer avancerad mätning och integration av flera energikällor. Detta kan innebära större administrativa och tekniska utmaningar.
Framtiden för 24/7 matchning
Efterfrågan på mer transparens och exakta klimatdata driver utvecklingen, men 24/7 matchning är fortfarande en lösning som främst används av stora företag med höga hållbarhetsmål som vill vara med och driva förändring.
För företag som vill utforska möjligheten handlar det om att förstå sin energianvändning på en mer detaljerad nivå, utvärdera PPA-avtal och börja mäta sin förbrukning i realtid. Att visa var och när förnybar energi faktiskt används är ett viktigt steg för företag som vill ta ett mer aktivt ansvar för framtidens energisystem.