Sol och vind ställer nya krav på kraftnäten. Därför har de nordiska systemoperatörerna enats om att upphandla frekvensreglering. Vattenfalls samarbete med Sympower, Statnett och ferrolegeringsföretaget Eramet Norway bidrar till ett stabilt kraftnät i hela Norden.
Det nordiska elnätet hänger ihop. Störningar på en plats kan påverka på flera andra håll. Därför är det avtal som Vattenfall, Sympower, Statnett och Eramet Norway nu tecknat av vikt för hela det nordiska elnätet.
Genom tjänsten snabb frekvensreserv (FFR, från engelskans Fast Frequency Reserve) kan storkonsumenter som stålföretaget Eramet Norway dra ner på sin förbrukning när det uppstår fel i kraftnätet, och på så sätt bidra till ökad stabilitet. Avtalet med Eramet Norway löper från maj till oktober 2021.
– FFR är en nödvändig komponent om vi i framtiden vill ha ett kraftsystem som består av mer förnybar produktion. Norge har nyligen byggt ut kabelkapacitet till Tyskland och kan på så sätt exportera mer fossilfri vattenkraftsel till kontinenten, samt importera el vid stor efterfrågan i Norden. Uppstår ett fel på kabeln kan det leda till en hastig bristsituation, då är FFR en snabb och effektiv lösning, säger Viktor Gårdö, ansvarig för flexibilitetsprodukter på Vattenfall.
Eramet Norways smältugnar i Kvinesdal, Porsgrunn och Sauda har en årligt förbrukning om cirka 2,0 TWh och kan frigöra upp till 58 MW el till kraftnätet på bara på 0,5 sekunder.
– Det kändes självklart för oss att vara med i FFR och kunna stötta det nationella elnätet vid behov. Det är en ny, framåtblickande teknik som samtidigt är utmanande för en basindustri som vår, säger Baard Aasrum, senior specialist på Eramet Norway.
Förnybar elproduktion kräver större flexibilitet
Norska Statnett, som driver det nationella elnätet, har köpt 119 MW som ska användas för frekvensreglering. 58 MW av dessa har Vattenfall, som den enskilt största operatören, ansvaret för tillsammans med teknikleverantören Sympower.
Anders Tonhammar Lööf, Business Development Manager vid Sympower, menar att flexibilitet är möjliggöraren för en lyckad energiomställning. För är det något man på förhand vet säkert om vädret, så är det att det inte är sig likt från dag till dag.
– Flexibilitet möjliggör en ökad mängd förnybar elproduktion i hela kraftsystemet. Mer förnybar produktion från sol och vind riskerar att ge ett mer instabilt elnät. Kan man stänga av förbrukande enheter i korta stunder bidrar det till att stötta elnätet. Just Eramet Norways två enheter är väldigt stora och kan då ge ett väldigt stort bidrag till att stötta elnätet vid behov, säger Anders Tonhammar Lööf.
Läs mer om effektbalans i nätet
FFR ger betalt för att bidra till ett fossilfritt liv
I Sverige är det Svenska kraftnät som ansvarar för att hålla elnätet stabilt och köper upp stödtjänster på liknande sätt. I det ramavtal Svenska kraftnät handlat upp för säsongen 2021-22 ingår 111 MW, där Vattenfall står för 79 MW tillsammans med resursägarna Arctic Paper Grycksbo och Vattenfall Värme.
Vattenfall har som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. FFR är en viktig faktor för att nå hela vägen dit.
– Det är en win-win-situation där kunden är med och bidrar till ett fossilfritt samhälle samtidigt som man får betalt för det, säger Viktor Gårdö på Vattenfall.
Vill du veta hur ditt företag kan bidra till utbyggnaden av förnybar elproduktion?
Tjäna pengar på din flexibla elförbrukning
Nyttja dina dolda tillgångar med FCR
Ditt företag kan också bidra till ett stabilt elnät
Med FCR kan företag dra nytta av sin flexibla elförbrukning för att bidra till omställningen till förnyelsebar elproduktion – samtidigt som de får betalt för det.
Vill du veta mer om hur det går till och om FCR kan vara något för ditt företag? I vårt whitepaper har vi samlat allt du behöver veta.