Det finns olika typer av stödtjänster som hjälper till att upprätthålla en balans i elsystemet med hjälp av stödtjänster, energilager och effektreserver. Elproducenter och företag som har en flexibel elförbrukning har möjlighet att agera effektreserv, och får då ekonomisk ersättning samtidigt som de bidrar till att möjliggöra en hållbar energiomställning.
Exempel på stödtjänster är FCR och FFR.
> Flexibla elkunder bidrar till smartare elnät
> Tjäna pengar på din flexibla elförbrukning
FCR-D
För att skydda elnätet från effektstörningar finns flera olika funktioner. FCR står för Frequency Containment Reserve, dvs frekvenshållningsreserv, och innebär att man betalar aktörer på elmarknaden för att justera sin förbrukning för att bibehålla frekvensen i elnätet.
FCR-Disturbance (FCR-D) är den vanligaste stödtjänsten som Vattenfalls kunder ansluter sig till. Den aktiveras automatiskt vid större störningar då frekvensen i nätet har sjunkit under 49,9 Hz. Skyddet innebär att de aktörer som står för flexibiliteten stänger av delar sin förbrukning i några minuter.
> FCR - Så går det till att ansluta sig till marknaden
> Nyttja dina dolda tillgångar med FCR
FCR-N
FCR-Normal (FCR-N) hanterar automatiskt och kontinuerligt mindre störningar i nätet när frekvensen är mellan 49,9 och 50,1 Hz genom att aktörerna justerar sin förbrukning både upp och ner.
FFR
Den snabba frekvensreserven FFR (Fast Frequency Reserve) aktiveras automatiskt när ett större fel inträffar. De aktörer som tillhandahåller FFR är upphandlade av, och får ersättning från Svenska Kraftnät. Den automatiska frekvensåterställningsreserven, aFRR, återställer frekvensen till 50 Hz.
Den manuella frekvensåterställningsreserven, mFRR, kan aktiveras manuellt vid obalans i kraftsystemet. Den avlastar de automatiska stödtjänsterna i arbetet med att återställa frekvensen till 50 Hz. Störningsreserven tar över om en störning varar under en längre tid.
Läs om det norska ferrolegeringsföretaget Eramet Norway och deras erfarenhet av FFR