Hållbarhet och socialt engagemang, Kunder

Datacentret Fortlax väljer grön el genom Vattenfall

vattenfall-fortlax-190403

Fortlax är ett energiintensivt datacenter i norra Sverige som är, på grund av sin stora energiförbrukning, måna om att använda sig av fossilfri och ren el och har därför valt Vattenfall som elleverantör. Vattenfall tillhandahåller Fortlax med säkra elleveranser och fossilfri el vilket möjliggör en så liten miljöpåverkan som möjligt trots det stora energibehovet.

Om Fortlax

Fortlax har varit kund hos Vattenfall sedan flera år tillbaka. Företaget håller till i Hortlax, som ligger strax utanför Piteå. Deras fastighet byggdes 1992 som då användes av det svenska försvaret som bedrev avancerad signalspaning. Därmed är fastigheten en av Europas säkraste och idag är byggnaden alltså hem åt Norrlands ledande datacenter, och möjliggör digitalt långtidsbevarande. 2004 hade Fortlax 400 företagskunder och har bland annat ingått partnerskap med BMW Group, där tanken är att Fortlax ska leverera molnbaserade superdatortjänster. Företagets huvudsakliga tjänster är lösningar för lagring och backup av digital företagskritisk information.

Som datacenter är det geografiska området viktigt för Fortlax, eftersom allt från naturkatastrofer till åska kan hota IT-säkerheten. Av många anledningar är dock Hortlax idealt för datacenter och det har även Facebook konstaterat, som har ett datacenter bara 35 minuter norr om Fortlax anläggning. Platsen är både säker och ger stor tillgång till fossilfri energi. Några av de största fördelarna med just Hortlax, Piteå är;

  1. Inga förödande naturkatastrofer har någonsin registrerats

  2. Väldigt lite årlig åska

  3. Piteå är kopplat till ett regionalt nätverk med kraft från floder i både Luleå och Skellefteå

  4. Stor tillgång till grön och ren el

Att det finns stor tillgång till förnybar och fossilfri el gör att Fortlax tack vare Vattenfall kan använda den för sitt datacenter, och vara ett mer miljövänligt företag. Läs mer om Fortlax på deras webbplats.

datacenter-fortlax-vattenfall

Vattenfall och Fortlax

anders-berglund-fortlaxEn av orsakerna till att Fortlax valt att starta datacentret i Hortlax är tillgången till el. Datacenter måste prioritera hållbarhet eftersom de förbrukar en så stor mängd el, och det hjälper Vattenfall Fortlax med. Det gör Vattenfall genom att tillhandahålla företaget med en obegränsad mängd energi från förnybara källor. Enligt Anders Berglund Hansius (se bild), VD på Fortlax, levererar Vattenfall både med säkerhet och av god kvalitet i form av hållbar el. Eftersom företaget förbrukar mycket el, och producerar mycket värme tittar man nu också på olika alternativ som finns för att återanvända den energin till att exempelvis värma bostäder.

"Fortlax datacenter har några parametrar som vi anser vara mycket viktiga i vår tillväxtresa, såsom hållbarhet och säkerhet. Både vi som företag och våra kunder förbrukar mycket energi i våra datacenter, och där har det känts mycket tryggt att ha Vattenfall som partner. Den inriktningen som Vattenfall valt när det gäller hållbarhet stämmer väl in på Fortlax. Vi har också fått hjälp att prissäkra elen på ett klokt sätt tillsammans med Vattenfall." - Anders Berglund Hansius, VD Fortlax

Elleveransen är livsviktig för ett företag som Fortlax, vars eltillgång driver hela verksamheten. Ett långvarigt strömavbrott hade kunnat orsaka dödtid, affärsförluster, ökade kostnader samt mycket stress och extra arbete. Enligt Data Center Knowledge kostar en timmes strömavbrott i medeltal 260 000 dollar för ett datacenter, och antalet strömavbrott för datacenter har ökat de senaste åren. Förutom massiva kostnader kan man förlora kunder, som även det kan orsaka en stor mängd kostnader. Därför är en pålitlig elleverantör ett måste för datacenter.

Sammanfattning

Som Norrlands ledande datacenter är Fortlax beroende av en stor mängd energi, och därför är det viktigt för företaget att den energi som används också är fossilfri. Fortlax är stationerat i Hortlax, strax utanför Piteå, som både är säkert i fråga om väder och vind samt i fråga om tillgång till förnybar energi. Man har valt Vattenfall som elleverantör på grund av elföretagets pålitlighet, men också den miljövänliga energin som tillhandahålls. Fortlax och Vattenfall jobbar tillsammans mot en fossilfri framtid.

 

Vill du också köpa fossilfri el av Vattenfall, och vara säker på att du tar emot pålitliga och miljövänliga elleveranser? Kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Läs även: 
Hållbarhet för företag

Utöver många andra fördelar kan en fossilfri elanvändning komma till nytta i hållbarhetsredovisningen. Ladda ner vår guide för att veta mer om hur hållbarhetsredovisningen går till.

hallbarhetsredovisning

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!