Klimatneutral el, Energieffektivisering

8 sätt att energieffektivisera ditt kontor

Publicerad: 2020-06-04 Uppdaterad: 2021-12-20 kl. 16:02

h_lNxVXLqrDqb2kyrixW3lMmUl7n-aBRzJUzyvzD7_-b6rfUxzfvRAPvrAusQt463Hoj1pMDVKbwLInP1M3xETXae5jkAYgGT8P4hqmv57MTle4NnKk6MIk18JWXG2bq

Att energieffektivisera ditt kontor kan innebära både sänkt energiförbrukning och stora kostnadsbesparingar. Samtidigt gör du en insats för klimatet och är på god väg att uppnå en klimatneutral elförbrukning i din verksamhet. Använd dig av vår checklista när du ska energieffektivisera. Där går vi i åtta steg igenom hur du med minimala investeringar lyckas med dina energibesparingsåtgärder. 

Checklista: Så energieffektiviserar du ditt kontor

 1. Ställ in energisparläge på datorerna istället för skärmsläckare.
 2. Få medarbetarna att stänga av datorn när den inte används under längre tid.
 3. Använd virtuell server eller molntjänst. Servrar går sällan på maximal kapacitet och drar energi både i form av el för drift och i form av kyla för att få rätt lufttemperatur i serverrummet. Genom delning med andra får du sammanlagringseffekter som kan minska det totala kapacitetsbehovet.
 4. Placera servern svalt. Har du servern i din egen fastighet bör du inte ha serverrummet så att det får direkt solljus. Utnyttja naturlig kylning från kallare utomhusluft eller nattluft. Undersök hur hög temperatur utrustning verkligen tål så att du inte kyler mer än nödvändigt.
 5. Placera inte utrustning som kräver kylning i serverrummet, eftersom de då motverkar varandra.
 6. Se till att belysning, värme och liknande bara är på där det behövs när det behövs genom att använda timer eller rörelsedetektor. Kontoret behöver oftast inte vara lika varmt på helgen, och genom att ha rörelsedetektor på belysningen är det bara tänt när någon är där.
 7. Ställ in hisslampan så att lampan släcks när hissen inte används.
 8. Skaffa TCO-märkt utrustning för lägsta energianvändning. Driftkostnaderna står ofta för upp mot 80 procent av en apparats kostnader under dess livslängd. Titta därför inte bara på inköpspriset, utan också på driftspriset.

Ladda ner checklistan här:
Checklista energieffektivisering kontor

Investeringar i energieffektivisering

Många gånger kan man minska sin energiförbrukning mer än man tror med hjälp av enkla åtgärder och små eller inga investeringar. Flera av våra tips innebär inga som helst investeringar, och om de gör det - titta på driftskostnaden, och inte bara på inköpspriset.

TCO-märkt utrustning är ett exempel på en bra investering för energieffektivisering - driftkostnaderna står ofta för upp mot 80 procent av en apparats kostnader under dess livslängd. TCO-certifiering innebär en hållbarhetscertifiering för IT-produkter. TCO-certifiering finns tillgänglig för olika typer av produkter, som exempelvis smartphones och bildskärmar, och möter hållbarhetskrav ur ett livscykelperspektiv.

Utnyttja naturlig kyla och värme

Ett annat tips vi har är ett tips som inte kräver någon som helst investering. Det är att utnyttja naturlig värme och kyla. Servrar drar ofta mycket energi, bland annat för att de försöker få rätt lufttemperatur i serverrummet. Därför bör du, om du har servern i din egen fastighet, se till att den inte får direkt solljus. Utnyttja istället utomhusluft och nattluft och kyl ner servern naturligt.

Undvik också att placera utrustning som kräver nedkylning i närheten av servern. Du bör självklart också se till att utrustningen inte tar skada av kylan, så undersök initialt vilken temperatur den tål.

Läs även: Energieffektivisering för företag - Den samlade bilden för att spara på kostnader och på klimatet!

Hur kan du som fastighetsägare effektivisera din elkonsumtion.

vfoffice-1

Sammanfattning

Genom energieffektivisering kan du uppnå ordentliga kostnadsbesparingar samtidigt som du gör en insats för klimatet. Att genomföra energieffektiviseringsåtgärder är för många företag även kravställt genom energieffektiviseringsdirektivet och hållbarhetsredovisningen. Följ följande steg för att lyckas med energieffektiviseringen på ditt kontor.

 1. Använd energisparläge istället för skärmsläckare på datorerna.
 2. Se till att medarbetarna stänger av datorerna när de inte används under längre tid.
 3. Använd virtuell server eller molntjänst för att minska det totala kapacitetsbehovet.
 4. Placera servern svalt och utnyttja naturlig kyla för att få rätt lufttemperatur i serverrummet.
 5. Placera inte utrustning som kräver kylning i serverrummet, eftersom de då motverkar varandra.
 6. Använd timer eller rörelsedetektor för att se till att belysning, värme med mera bara är igång när det behövs.
 7. Ställ in hisslampan så att den släcks när hissen inte används.
 8. Skaffa TCO-märkt utrustning för lägsta energianvändning. 


En minskning av sin energiförbrukning är det första steget man som företag behöver ta om man vill gå mot en klimatneutral verksamhet och klimatneutral el. Läs mer om de andra stegen här. Energieffektivisering är dessutom viktigt ur ett kostnadsperspektiv. Det finns mycket att spara genom förhållandevis enkla åtgärder. För dig som vill påbörja arbetet med energieffektivisering har vi tagit fram en guide med 11 steg som hjälper dig från början till slut. Ladda ner guiden här:

New call-to-action

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!