Energieffektivisering bör vara ett ständigt pågående arbete hos alla företag. Det går hand i hand med hållbarhet och det behöver inte heller vara så svårt. Du kan minska din energiförbrukning genom enkla åtgärder som kräver små, eller inga, investeringar. Men ibland behövs stöd för att för att komma igång.
Vad är energieffektivisering?
Energieffektivisering handlar om att optimera och, som ordet antyder, effektivisera sin energiförbrukning för att få lägre kostnader och spara på klimatet.
Ekonomisk, klimatmässig och social hållbarhet
Ekonomiskt påverkar energieffektiviseringen ditt företag i form av minskade kostnader. Klimatmässigt minskar du företagets påverkan på miljön när energiförbrukningen krymper. Den sociala effekten uppstår i och med att både anställda och kunder känner en större stolthet över och lojalitet gentemot företaget, när det finns ett aktivt arbete för att minska klimatpåverkan.
Energieffektivisering bör prioriteras
Att komma igång med arbetet att energieffektivisera kan vara trögt i början. Det gäller att komma ihåg att de flesta kan genom enkla, kostnadsfria åtgärder sänka sin energiförbrukning med 10-20 procent. Dessutom bör det ligga högst upp på “att göra-listan” när man vill minska sin miljöpåverkan.
Läs även:
> Steg 1 i hållbarhetsarbetet
Brist på planerbar energi
När fossila energikällor fasas ut ökar efterfrågan på förnybar energi. Balanskraften, den planerbara energin från framför allt vatten- och kärnkraft, har redan i dag svårt att räcka till vid kallt och vindstilla väder. När andelen energi från energikällor som är beroende av väder och vind ökar accentueras den risken.
Så även om man köper in energi från förnybara källor är det viktigt att minimera förbrukningen. Det sparar inte bara kronor och ören för företaget, och det ger förutsättningar att hushålla med de gemensamma resurser som står till buds.
Läs mer:
> Den bästa kilowattimmen används aldrig
Halka inte efter
Hållbarhet blir också allt viktigare vid rekrytering. Särskilt i de yngre generationerna är det många som väljer bort arbetsgivare som inte stämmer överens med deras värderingar. För att inte tala om kunder som i större utsträckning kräver ett gediget hållbarhetsarbete från sina leverantörer.
Ta in stöd om du behöver
Självklart finns det oberoende företag som kan ge stöd och rådgivning till hur du sänker din energikostnad, hjälper dig fatta investeringsbeslut som kan spara dig pengar i längden och mycket mer.
Vattenfalls kunder med medelstor förbrukning kan ta hjälp av Aktea för detta.
> Läs mer om det här
Vill du ta nästa steg ditt företags energieffektivieringsarbete kommer våra tips och checklistor lite längre ner.
Men först är det bra att vara medveten om vad som hindrar företag från att energieffektivisera så att du kan undvika fallgroparna.
Sikta mot hälften
Det finns stor ekonomisk potential i att se över sin energianvändning. Många företag kan spara upp till 15 procent av sin energianvändning bara genom att ändra rutiner och beteende – utan att investera en krona.