Elnätet

Effektavgifter: Så påverkas du av den nya prismodellen

Publicerad: 2025-05-12 Uppdaterad: 2025-05-14 kl. 17:20

Effektavgifter: Hur påverkas du av den nya prismodellen?

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört en ny prismodell som inkluderar en effektavgift. Det innebär att elnätskostnaden inte bara baseras på hur mycket el du använder över tid, utan också på hur mycket du använder samtidigt.

Större företag med hög energiförbrukning har länge haft effektavtal men nu införs modellen även för små och medelstora företag, där det kan innebära en ny kostnadsutmaning.

Den som kan sprida ut sin elanvändning under dygnet kan alltså spara pengar, medan den som använder mycket el vid ett och samma tillfälle riskerar högre avgifter. Det handlar inte bara om när på dygnet man använder el utan även hur mycket som används samtidigt under de timmar då elnätet är mest belastat.

Men hur kan företag förhålla sig till det nya systemet? Finns det sätt att minska effekttoppar och därmed hålla kostnaderna nere?

> Läs mer om den nya prismodellen elnätstariff med effektavgift hos Energimarknadsinspektionen

Vad är en effektavgift?

Effektavgiften är en del av elnätstariffen och syftar till att spegla elnätets belastning i prissättningen. När efterfrågan på el är hög – alltså när många använder el samtidigt – blir det dyrare att använda elnätet, medan kostnaden är lägre vid tider med mindre belastning. Målet är att ge tydligare prissignaler och uppmuntra en jämnare elanvändning (Energimarknadsinspektionen, 2025).

För att hålla dina elkostnader nere och bidra till ett mer effektivt utnyttjande av elnätet bör du både undvika att använda mycket el under tider då elnätet är högt belastat och undvika att använda flera elkrävande apparater samtidigt. Effektavgiften påverkas nämligen av både när och hur mycket el du använder vid samma tillfälle.

Genom att sprida ut din elanvändning över dygnet – och undvika att köra flera energikrävande maskiner samtidigt – kan du minska effekttopparna och därmed sänka din effektavgift.

Det här syns tydligt i hur många elnätsföretag beräknar effektkostnaden. De använder särskilda höglasttimmar som grund för att beräkna effektkostnaden. Det innebär att det framför allt är under dessa tider du bör undvika att använda mycket el samtidigt.

Exakt hur avgiften beräknas varierar mellan olika elnätsbolag, men en vanlig modell är att effektavgiften baseras på ett snitt av de tre timmar under en månad då elanvändningen varit som högst – ofta under dessa höglasttimmar.

Det är dock viktigt att notera att prismodellen är intäktsneutral. Det innebär att elnätsföretagen inte kan öka sina totala intäkter genom att införa effektavgifter – de får endast ta ut de avgifter som Energimarknadsinspektionen fastställt som skäliga. 

> Läs mer hos Energimarknadsinspektionen

Kan batterilager vara en lösning?

En strategi för att hantera effektavgifterna är att använda batterilager. Genom att lagra el när efterfrågan är låg och sedan använda den vid tidpunkter då belastningen är hög kan både hushåll och företag undvika onödiga effekttoppar.

Ett batterilager kan laddas under natten när elpriserna ofta är lägre och sedan användas under dagen när elanvändningen är som högst. På samma sätt kan företag med höga energibehov använda batterier för att minska effekttoppar i sin produktion.

Andra sätt att kapa effekttoppar

Batterilager är en lösning, men det finns även andra sätt för företag att hantera sin effektanvändning och därmed undvika höga avgifter:

  • Energihanteringssystem (EMS)
    Digitala system som optimerar elanvändningen i realtid och fördelar belastningen för att undvika effekttoppar.
  • Flexibla produktionsscheman
    Planera elintensiva processer till tider då efterfrågan är lägre samt undvik, om möjligt, att köra flera energiintensiva processer samtidigt. Det kan ge stora besparingar på effektavgifterna.
  • Laststyrning och efterfrågeflexibilitet
    Genom att integrera smart styrning av elintensiva maskiner och system kan företag minska sin effektanvändning.
  • Lokal energiproduktion
    Solceller eller vätgaslagring på anläggningen kan minska beroendet av elnätet vid toppbelastning.

Vad betyder detta för företag?

Effektavgifter är en del av den pågående omställningen av elsystemet, där förbrukningen ska bli mer flexibel och anpassad efter kapaciteten i nätet. De kommande åren kommer att visa hur hushåll och företag anpassar sig till den nya prismodellen, och vilka tekniska lösningar som blir mest populära.

För små och medelstora företag kan det vara en ny utmaning, men också en möjlighet att effektivisera sin energianvändning. Oavsett vilken strategi man väljer står en sak klar: att förstå och hantera sin effektanvändning kommer att bli allt viktigare för att hålla nere elnätskostnaderna. 

> Se Energimarknadsinspektionens författningssamling här

  elmarknaden - din kompletta guide - vattenfall

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!