Kartan över Sveriges elområden ritas inte om, i alla fall inte nu. En aktuell EU-gemensam analys visar att ingen av de alternativa modeller som utretts ger större samhällsekonomisk nytta än dagens indelning. För hushåll, företag och elmarknad innebär det fortsatt stabilitet. Samtidigt har regeringen den 15e maj gett Svenska kraftnät i uppdrag att fortsätta analysera förutsättningarna för en eventuell framtida förändring.
Så fungerar elområden i Sverige
Sverige är idag indelat i fyra elområden. Syftet är att hantera kapacitetsbegränsningar i elnätet – med andra ord hur mycket el som kan överföras mellan olika delar av landet. När överföringen inte räcker till kan priset i ett område stiga, även om elen är billigare i ett annat.
Genom att dela in landet i prisområden justeras elpriset lokalt, utifrån tillgång och efterfrågan. Det kan upplevas som orättvist, särskilt mellan norra och södra Sverige där skillnaderna ibland är stora. Samtidigt är det ett sätt att göra elsystemet mer effektivt och förebygga överbelastning.
Systemet med fyra elområden har vuxit fram för att hantera de specifika utmaningar som finns i det svenska elsystemet – med stora variationer i väder, produktion och förbrukning. Det är utformat för att fungera i en marknad med mycket vatten- och vindkraft och stora geografiska avstånd. Därför ska en eventuell förändring inte bara bygga på kortsiktiga fördelar, utan också väga in vad det kostar att ändra en indelning.
Så fungerar elområden i Sverige
Elområdena ses regelbundet över för att säkerställa att de fortfarande är ändamålsenliga. Denna process styrs av EU-förordningar och samordnas av den europeiska organisationen ENTSO-E. I Sverige ansvarar Svenska kraftnät för genomförandet, på uppdrag av EU:s regleringsmyndighet ACER. En översyn görs med jämna mellanrum som en del av det löpande arbetet med att utveckla elmarknaden. Ett land kan också, som har skett nu, på eget initiativ inleda en översyn.
I den senaste översynen har fyra alternativ till den nuvarande indelningen analyserats – fler än i tidigare utvärderingar. Ingen av modellerna bedöms ge högre samhällsnytta än dagens struktur. Därför föreslås att indelningen SE1–SE4 ligger fast.
Bedömningen bygger på simuleringar av hur elen flödar genom nätet under olika förhållanden. Tidigare gick flödena huvudsakligen från norr till söder, men idag är bilden mer komplex. Ökad elproduktion i Finland och nya exportkablar från Norge till Tyskland och Storbritannien påverkar hur elen rör sig genom Norden. För att få en bättre helhetsbild har man även studerat öst–västliga flöden, bland annat genom Stockholmsområdet.
Fortsatt analys efter uppdrag från regeringen
Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att under det kommande året analysera tre ytterligare alternativa indelningar:
- Sverige som ett enda elområde
- Sverige indelat i två elområden med gräns enligt nuvarande Snitt 2
- En indelning i flera elområden, baserad på tidigare studier men mer anpassad till dagens svenska förhållanden
Därtill ska Svenska kraftnät undersöka möjligheten att införa särskilda elområden för export. Syftet är att isolera negativa samhällsekonomiska effekter av prissignaler från kontinentala marknader där interna flaskhalsar finns.
I dagsläget finns inga detaljer om hur denna nya översyn kommer att genomföras, eller hur fysiskt och juridiskt möjliga alternativen är. Det ska Svenska kraftnät utreda under det kommande året.
> Läs mer om regeringens uppdrag till Affärsverket Svenska kraftnät här.
Vad innebär beskedet för företag?
För företag som köper eller säljer el kan förändringar i elområden påverka både pris och lönsamhet. Ett elavtal som löper över flera år riskerar att förändras i värde om områdesgränser ritas om och priset påverkas, särskilt för längre elavtal.
Stabilitet i systemet påverkar också investeringsviljan. Prisskillnader mellan norra och södra Sverige är en faktor, men även nätkapacitet, tillståndsprocesser och lokal acceptans spelar stor roll. Det är en av anledningarna till att mycket vindkraft byggts i norra Sverige.
För marknaden som helhet är en förutsägbar områdesstruktur viktig. Om indelningen förändras ofta riskerar det att skapa osäkerhet, vilket kan hämma handeln och minska incitamenten att teckna långsiktiga avtal.
> Läs Ei:s besked om oförändrad elområdesindelning här.
Det här innebär beslutet i praktiken:
- Elområdena SE1–SE4 föreslås ligga fast
Den nuvarande indelningen i fyra prisområden föreslås fortsätta. - Inga nya prisområden införs i nuläget
De alternativ som har analyserats anses inte ge tillräcklig samhällsnytta för att motivera en förändring. Regeringen har däremot gett Svenska kraftnät i uppdrag att under det kommande året fortsätta utvärdera andra möjliga modeller och återkomma med en ny rapport i maj 2026. - Eventuella förändringar ligger längre fram i tiden
Om en ny indelning skulle föreslås efter nästa översyn kan den tidigast träda i kraft 2028 eller senare. För närvarande blir det med andra ord inga förändringar förrän en eventuell framtida översyn är genomförd. - Regeringen fattar det slutgiltiga beslutet
Det är regeringen som, med underlag från Svenska kraftnät och den EU-gemensamma analysen, formellt beslutar om elområdenas indelning – inom sex månader från rapporten.
Nästa steg i arbetet med elområdena
Svenska kraftnäts rapport är nu inlämnad och regeringen har tagit ställning. Den 15 maj gav regeringen Svenska kraftnät ett nytt uppdrag att analysera andra alternativ under det kommande året och återkomma i maj 2026 – nästa viktiga milstolpe i processen.
Energilandskapet i Europa förändras snabbt. Med ökad förnybar elproduktion och växande export ställs nya krav på elsystemet. Frågan om elområdenas utformning kommer därför fortsatt vara aktuell.
Ett system i ständig utveckling
Att dagens elområden föreslås ligga fast är inte ett slutligt besked, utan en bekräftelse på att de för tillfället är bättre än de studerade alternativen. Sverige har en konkurrenskraftig elmarknad i europeisk jämförelse, även om prisskillnader inom landet ofta väcker debatt.
På längre sikt krävs både bättre nätanalys och omfattande investeringar i elnät, lagring och styrning. Elområden är ett verktyg bland flera – men lösningen på energisystemets utmaningar ligger i helheten.
> Läs mer om det svenska elnätet här.
> Guide: Få bättre förståelse för hur Sveriges elmarknad fungerar.
Energy Plaza Podcast
I det här avsnittet av Energy Plaza Podcast pratar vi om Svenska Kraftnäts nya rapport om elområdesindelningen – en översyn som efter flera års arbete resulterade i beslutet att behålla nuvarande gränser. Vad låg bakom slutsatsen, vad innebär det för elmarknaden, och vad kan förändras framöver?