Sverige är uppdelad i fyra elområden. I norr finns elområde Luleå och Sundsvall, och i landets södra delar ligger elområde Stockholm och Malmö. El transporteras mellan dessa områden, men kapaciteten för att flytta el mellan näten är begränsad.

Prisskillnader mellan de olika elområdena
I norra Sverige produceras den mesta av elen och där finns ett överskott av el. I södra Sverige råder det däremot underskott på el. I och med att priserna bland annat baseras på hur mycket el som produceras och förbrukas i respektive område, råder det prisskillnader mellan områdena och medför att priserna ofta är högre i de södra delarna av landet. Priserna har även en koppling till övriga elområden i Norden och EU. Principen är att priset för närproducerad el ska vara lägre än el som produceras längre bort.
Varför är det fyra elområden?
Hösten 2011 delades Sverige in fyra elområden efter en granskning av EU-kommissionen. Det svenska kraftnätet hade tidigare anmälts på grund av vissa begränsningar i exporten av el till övriga Europa. Inom EU ska elmarknaden vara öppen och avreglerad oberoende av landgränser.
Då mycket av den el som produceras i norr används i södra Sverige, ansågs detta som orättvist ur ett EU-perspektiv. Det var därför man beslutade sig att dela in Sverige i elområden. Att det blev just fyra elområden var en avvägning mellan områdesstorlek och behov.
“Flaskhalsar” styr var gränserna går
Var gränserna dras mellan elområden är baserat på var det finns strukturella begränsningar i elnätet, så kallade flaskhalsar. När det görs en ny elområdesöversyn ses begränsningarna över och det blir logiskt att lägga avgränsningen mellan två områden där det finns en överbelastning.
Det finns ett förslag att se över gränsen både mellan SE1 och SE2 och gränsen mellan SE3 och SE4.
Läs mer om det i denna artikel:> Europeisk översyn av elområdesindelningen