Klimatneutral el, Kunder

Med Vattenfall blir Coca-Cola European Partners fossilfria

vattenfall-cocacola-190318

Coca-Cola European Partners har som mål att vara fossilfria redan år 2030. Företaget har kommit en bra bit redan nu, delvis tack vare klimatarbetet med Vattenfall, som bland annat innebär att de kan säkerställa att de använder el som kommer från förnybara energikällor. Coca-Cola European Partners i Sverige vill att hela energikedjan är fossilfri och har därför tagit hjälp av Vattenfall och fördjupat klimatsamarbetet ytterligare.

Samarbetet

Coca-Cola European Partners Sverige AB har varit energikund hos Vattenfall i drygt 20 år - närmare bestämt sedan 1998. Arbetet har dock utvecklats mycket sedan dess;

Dessutom har Coca-Cola European Partners Sverige i avtalet om Klimatneutral el helt fokuserat på vindkraftproduktion, och hela deras elleverans kommer från vindkraftverket Lillgrund i Öresund.

Faktaruta-lillgrund-vindkraftverk

 

Klimatneutral el och Siam Solar Energy

Sedan den 1 januari 2019 har Coca-Cola European Partners i Sverige hela sin elleverans (19 GWh/år) från vindkraftverket Lillgrund i Öresund. Byggandet av dessa kraftverk ledde till transporter och tillverkning av byggmaterial som hade vissa utsläpp. Dessa utsläpp klimatkompenserar Coca-Cola European Partners nu till 100 procent.

Kompletteringen för år 2019 är Klimatneutral el som innebär att du kan klimatkompensera för de oundvikliga utsläpp som din elförbrukning genererar, sett ur ett livscykelperspektiv (LCA). Coca-Cola European Partners klimatkompensation sker genom projektet Siam Solar Energy solkraftpark i Thailand.

Siam Solar solkraftanläggning ligger i centrala Thailand och är ett projekt under utbyggnad och är ett av över 80 projekt som kontrolleras och certifieras av Gold Standard som startades av bland annat WWF år 2003. Man bygger 10 stycken högteknologiska solparker i provinserna Kanchanaburi och Suphanburi, vilket innebär att en stor del fossila bränslen kan ersättas med förnybar energi. Förutom det tillför projektet en positiv social påverkan i provinserna i form av kvalificerade lokala arbetstillfällen och förbättringar av infrastruktur och tekniköverföring till området.

Idag täcks 80% av energibehovet i Thailand av fossila bränslen. Därför har regeringen bestämt att man ska satsa mer på fossilfria bränslen. Solkraftanläggningen är certifierad av Gold Standard, vilket innebär att projektet bidrar till minst 3 av FNs mål för hållbar utveckling (utöver klimatmålet). Siam Solar Energy uppfyller 4 (nummer 4, 7, 8 och 13) av de 17 klimatmål som ingår i Agenda 2030, som du kan läsa mer om här.

Coca-Cola European Partners klimatarbete

På Coca-Cola European Partners i Sverige arbetar omkring 700 personer, och ca 1,5 miljoner liter dryck produceras varje dag. Företaget är framtidsorienterat och klimatfokuserat, och har bland annat varit med och grundat Hagainitiativet. All el kommer redan från förnybara energikällor, och från och med i år är det även det första företaget inom dryckesbranschen som klimatkompenserar.

Klimatkompensering ska användas först då man inte längre kan reducera sin energiförbrukning, och du klimatkompenserar för de oundvikliga utsläpp som din elförbrukning genererar. Vi på Vattenfall är övertygade om att Coca-Cola European Partners kommer nå sitt mål om att vara fossilfria 2030. Vill du läsa mer om företagets klimatarbete kan du besöka deras webbplats.

Sammanfattning

Coca-Cola European Partners har länge varit energikund hos Vattenfall, och jobbar precis som Vattenfall med klimatfrågan. I år har företaget tagit sitt klimatarbete till en ny nivå, och tagit hjälp av Vattenfall för att kunna klimatkompensera för de oundvikliga utsläpp som finns sett ur ett livscykelperspektiv. Om du vill lyssna på personer som jobbar på både Vattenfall och Coca-Cola European Partners i Sverige, kan du göra det genom att se de två filmer vi gjort tillsammans, där vi beskriver klimatarbetet.

Läs mer om vikten av ett gediget hållbarhetsarbete

 

 

 

Ladda ner vår guide 5 steg mot klimatneutral elkonsumtion för att lära dig vad som krävs av din verksamhet för att ni ska uppnå klimatneutralitet.

New call-to-action

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!