Vattenfall blev partner när lokalt nätbolag startade egen elhandel

Vattenfall blev partner när lokalt nätbolag startade egen elhandel
 • Tack vare samarbetet med Vattenfall blev det enkelt för elnätsbolaget Sandhult-Sandareds Elektriska att komma i gång när de ville starta egen elhandelsverksamhet. På drygt ett år har närmare en fjärdedel av elnätskunderna nu också blivit elhandelkunder.

  När det blåste som värst under stormarna Gudrun och Per klarade sig elnätsbolaget Sandhult-Sandareds Elektriskas kunder bättre än många andra. Bolaget började gräva ner sina ledningar redan på 60-talet och idag finns inte många luftledningar kvar.

  – Vi drivs som ekonomisk förening och har alltid haft som målsättning att hålla en hög leveranssäkerhet och hög grad av service till våra kunder – som ju också äger föreningen. Att starta upp ett eget elhandelsbolag var ett viktig led i att kunna ge den här servicen till våra kunder, säger Eric Bengtsson, VD för Sandhult-Sandareds Elektriska.

  I samband med det valde man Vattenfall som partner.

  – Lösningen som Vattenfall presenterade var optimal för oss och gjorde att det blev enkelt att komma igång. Tack vare den får vi tillgång till hela Vattenfalls utbud, inklusive miljöprodukter som varumärkt el och slipper uppfinna hjulet på nytt själva, säger Eric Bengtsson.

  SSEL

  I januari 2021 kunde de första kunderna köpa sin el via det nya bolaget, Sandhult-Sandareds Elhandel. Efter bara ett par månader hade man tecknat lika många avtal som man räknat med att göra under hela 2021. I dagsläget har nätbolaget runt 3 500 kunder, där 2 500 är delägare i den ekonomiska föreningen. Nu har närmare en fjärdedel av dem också blivit elhandelskunder.

  – Den lokala förankringen är jätteviktig. Många kunder ser det som en stor fördel att vi har hand om hela lösningen med både elnät och elhandel, att man får allt på samma faktura och att vi har samma kundtjänst. När någon ringer kan vi ofta svara direkt – här hamnar man sällan i telefonkö, säger Eric Bengtsson.

  Inför att bolaget skulle fira sitt hundraårsjubileum för tre år sedan passade man också på att investera i en egen solcellspark som ger runt 200 000 kWh per år.

  – Utöver det hjälper vi också kunder med kompletta solcellslösningar. Det märks att intresset för det har blivit jättestort, inte minst sedan i höstas. Bara fram till sommaren kommer vi att göra runt 15 installationer, berättar Eric Bengtsson.

  Förutom det hjälper man också till med elentreprenader och närliggande tjänster som installation av extern belysning och till och med trädfällning.

  – Det gör att vi kan använda våra resurser på ett effektivt sätt när vi har tid över, vilket bidrar till att vi kan hålla våra tariffer på en bra nivå.

  Vid tidigare tillfällen har man också hjälpt Vattenfall att bygga elnät när de haft projekt i närområdet.

  – Vi har en lång historia av samarbeten med Vattenfall på flera olika sätt. Det gör att det känns tryggt och bra att utöka samarbetet med elhandelsverksamheten, säger Eric Bengtsson.

  Asset-3ssel

  Sandhult-Sandareds Elektriska
  Bolagsform: Ekonomisk förening. Elhandelsverksamheten bedrivs via Sandhult-Sandareds Elhandel AB.
  Verksamhetsområde: Sandhult-Sandared, utanför Borås.
  Kunder: 3 500, främst privatbostäder.
  Medarbetare: 8.
  Aktuellt: Startade egen elhandelsverksamhet 1 januari 2021 i samarbete med Vattenfall.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!