klimatsmart, Miljödeklarerad el, Hållbarhet

Hållbar el bygger stolthet – och träväggar

Hållbar el bygger stolthet – och träväggar

Familjeföretaget Sven Johansson Bygg tillhör kategorin företag som kan få miljömärkt el från Vattenfall. Ett sådant ställningstagande för hållbarhet bygger stolthet och en stark kultur samtidigt som det ger ett bra förhandlingsläge med kunder, menar delägaren Annika Andersson.

År 1966 startade Annika Anderssons farfar byggföretaget Sven Johansson Bygg AB, baserat i den lilla orten Ed i Dalsland. I dag drivs företaget av Annika och hennes man Peter och har cirka 70 anställda. I grunden är de ett traditionellt byggföretag, men sedan 1990-talet har man fokuserat alltmer på produktion av prefabricerade träväggar. 

I dag sitter våra träväggar i allt från skolor till flerbostadshus

AnnikaA_1200– Allt började med att en kollega i branschen frågade om vi hade snickare att hyra ut, säger Annika. Vi svarade nej, men sa att vi kan spika era väggar här i Dalsland. Så blev det. Det var till en hamburgerrestaurang i Nyköping. I dag har vi levererat väggar till ett fyrtiotal snabbmatsrestauranger runt om i landet. Det gav oss goda referenser. I dag sitter våra träväggar i allt från skolor till flerbostadshus. 

Enligt Annika är prefabricerade träväggar ett miljösmart alternativ.

Ny klimatlag 2022

– Det är absolut en växande marknad. Byggmiljön blir bättre och du spar tid och plats. Eftersom vår produktion bygger på en industriellprocess är det enklare att hålla koll på byggprocessen och våra produkters klimatavtryck. Inte minst när lagen om klimatdeklarationer träder i kraft den 1 januari 2022. Att vi bygger i trä är har också stora miljöfördelar jämfört med andra byggmaterial. 

Hållbarhet har varit en central fråga för Annika och hennes kollegor inom företagets alla affärsområden under många år. Hon är själv engagerad i branschorganisationen Byggföretagen som bland annat jobbar för att bygga Sverige hållbart.

Byggbranschen är en stor klimatbov. Det vet vi i dag. Därför måste vi tänka annorlunda

– Byggbranschen är en stor klimatbov. Det vet vi i dag. Därför måste vi tänka annorlunda, bli mer standardiserade och effektiva i våra arbetssätt. Vi har skrivit på färdplanen för fossilfri bygg- och anläggningsbransch. Vi arbetar utifrån den och med stort fokus på vår avfallshantering – och så självklart vår energiförbrukning.

sjb2_1200"När vi för länge sen började prata om att ställa om var det annorlunda. Då var miljön inte en lika stor fråga. I dag läser man om debatten i tidningarna och ser det på teve hela tiden. Då blir man stolt över de val vi tagit", säger Annika Andersson på Sven Johansson Bygg i Ed, Dalsland.

Miljömärkt el från Vattenfall

Sven Johansson Bygg AB har sedan ett år tillbaka miljömärkt el, Bra miljöval, från Vattenfall. Miljömärkt el erbjuds små och medelstora företag (SME-företag) med en elanvändning över 300 MWh/år. Den förnybara elen uppfyller tuffa miljökrav, samtidigt som pengar avsätts till miljöförbättrande åtgärder och energieffektiviseringsprojekt.

– Det kändes som ett självklart val. Vi som företag har tagit ett aktivt beslut att ställa om, då måste vi göra aktiva val. Utmaningen nu är att ställa om alla våra fordon och vår produktion längre fram. Att ladda elbilar är inte det enklaste här i Dalsland, men vi hoppas att den omställningen går snabbt. Vi har också inlett en diskussion med Vattenfall om solceller på taket på våra anläggningar. Laddstationer och solceller är nästa steg. 

Då blir man stolt över de val vi tagit. Att vi är med och gör skillnad

Beslutet att gå över till miljömärkt el bygger även en intern stolthet på företaget, menar Annika. Märkningen används även i kommunikation med befintliga och potentiella kunder. 

– Personalen blir stolt. När vi för länge sen började prata om att ställa om var det annorlunda. Då var miljön inte en lika stor fråga. I dag läser man om debatten i tidningarna och ser det på teve hela tiden. Då blir man stolt över de val vi tagit. Att vi är med och gör skillnad. Även fast vi är ett mindre byggföretag i Dalsland.

LÄS OCKSÅ:

Elkonsumtion – Fastigheter och infrastruktur
Med vattenkraft mot en koldioxidneutral produktion
Klimatneutral el driver Europas modernaste plaståtervinningsanläggning

Missa inte:

Den hållbara fastigheten - vad är nästa steg?

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!