Med 1.900 kvadratmeter solcellspaneler, på tak och fasader, kommer Uppsalastudenter i 2.000 lägenheter att få uppemot en tiondel av sin el från solen. I slutet av augusti hölls hållbar invigning i området Flogsta.
Det är Heimstaden, ett av Sveriges största privata bostadsbolag, som låtit installera den stora anläggningen. Den är delad på tio av områdets tolv studentbostadshus, och det är Vattenfall Energy Solutions som har svarat för systemleveransen.
Vid invigningen på torsdagen, den 28 augusti, medverkade bostadsminister Per Bolund (MP).
— Solstaden Flogsta är verkligen ett projekt som går före, sa han.
Han refererade till ”bilen, biffen och bostaden” för att peka på de tre huvudfaktorerna i människans påverkan på planeten, och beskrev det som att just bostadsfrågan är den mest frånvarande i den politiska hållbarhetsdebatten.
— Det tycker jag är synd, för våra bostäder och det vi bygger står för en ganska stor del av vår klimatpåverkan – och även för en stor del av vår energianvändning och vårt avfall.De solcellsklädda fasaderna på studenthusen längs Sernanders väg i Uppsala ska funka både som lönsam elkälla och ett budskap från fastighetsägaren Heimstaden. (Foto: Alexander Kristofersson)
Annan ton än i Australien
Av de tusentals studenter som kommer att bo här från terminsstarten var långt ifrån alla ännu inflyttade för hösten. Men utländska utbytesstudenter hade anlänt för sina introduktionsveckor, och några tiotal av dem passade på att fika i solen och följa evenemanget. Talarna fick göra hopp mellan svenska och engelska. Med cykeldrivna matblandare kunde de mixa smoothies på plats.
— I Australien pratar politiker inte alls om miljön på det här sättet, sa Emely Hultqvist, utbytesstudent i psykologi från Melbourne och anländ i Sverige bara senaste fredagen. Maya Mackey (från Australien), Annika Hocke (Tyskland), Sebastian Mikkelsen (Helsingborg) och Emely Hultqvist (också Australien) hörde till studenterna som var med på gräsmattan vid invigningen.
(Foto: Alexander Kristofersson)
För Heimstaden är satsningen tänkt som ett uttryck för en bred hållbarhetsambition. Företagets vd Patrik Hall lade stor vikt inte bara vid klimathänsyn, utan även sociala aspekter såsom att det finns tillräckligt med bostäder – även för boende med tunnare plånböcker.
Med det sagt beräknar företaget ändå att investeringen på sikt ska löna sig, genom att den löpande väntas svara för mellan 5 och 10 procent av områdets årliga elförbrukning. Att en så stor anläggning etableras på i huvudsak kommersiell grund visar hur området nu snabbt mognar och växer.Smoothie på nytrampade jordgubbar fanns på frukostmenyn – för den som var beredd att bistå själv med förnybar energi. (Foto: Alexander Kristofersson)
Skulle kunna göras obligatoriskt
Bostadsminister Per Bolund lyfte fram att den statliga subventionen till solcellsinstallationer totalt sett tjugofaldigats trots att bidragsnivån sänks vartefter komponentpriserna snabbt sjunker. Snart når vi punkten där solceller lönar sig utan subvention, förutsåg han, och flaggade för att han skulle vilja se solceller bli obligatoriska för många fastigheter i framtiden.
I Vattenfalls leverans står solcellsanläggningen för den största delen, men även laddstolpar med uttag för laddning av fyra bilar hör till paketet.
— Samarbetet mellan Heimstaden och oss är väldigt naturligt, för att vi delar intresset och ambitionen att bidra till en fossilfri framtid, sa Vattenfall Energy Solutions Sverigechef Likun Zakrisson.
— Dagens unga är klimatmedvetna och att våra klimatsmarta energilösningar kommer att vara en viktig del i deras liv känns jättekul. Jag har själv varit student och brinner för hållbarhetsfrågor, energi och miljö. Det här är ett viktigt steg för att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Jag hoppas att det kan inspirera både studenter att leva mer hållbart och företag att jobba för en hållbar utveckling, säger Likun Zakrisson Sverigechef för Energy Solutions på Vattenfall.Per Bolund (MP), bostadsminister och Likun Zakrisson, Sverigechef för enheten Energy Solutions på Vattenfall.
Solcellsanläggningen på de tio husen i Flogsta har 254 kilowatts effekt, och väntas producera cirka 230 megawattimmar energi årligen. Den är fördelad på 655 takmoduler och 288 fasadmoduler.