Miljödeklarerad el, Vattenkraft, EPD

Med vattenkraft mot en koldioxidneutral produktion

Publicerad: 2021-08-27 Uppdaterad: 2023-12-31 kl. 14:05

Med vattenkraft mot en koldioxidneutral produktion

Det finska företaget Orthex Oy tillverkar hållbara förvaringslösningar av plast för hemmets behov. Som föregångare inom sin bransch har företaget som mål att ha en helt koldioxidneutral produktion. Därför valde man ett elavtal med fossilfri el producerad med vattenkraft – Vattenfalls EPD Vatten.

Orthex Oy:s verkställande direktör Alexander Rosenlew har ett mål: koldioxidneutral produktion senast 2030. För att nå detta mål har man valt Vattenfalls fossilfria el EPD Vatten, som produceras med vattenkraft.

EPD står för Environmental Product Declaration och är en miljövarudeklaration, som talar om vilka effekter den producerade elen har på miljön ur ett livscykelperspektiv. Vattenfall har som enda nordiska och första producent i världen miljödeklarerat all sin elförsäljning enligt EPD-systemet.

Orthex Rosenlew2

Bild: Fossilfri EPD-märkt vatten-el från Vattenfall hjälper Orthex Oy på vägen mot målet om en helt koldioxidneutral produktion senast 2030, berättar Alexander Rosenlew, VD för företaget som är känt för sina plastprodukter.

Rosenlew är nöjd med både elformen och elbolaget:
– Vattenfall är en pålitlig partner som kan hjälpa oss både i Sverige och Finland.

Av Orthex tre fabriker ligger en i Finland och två i Sverige. Hela 90 procent av företagets produkter tillverkas där.

Sedan början av 2021 levererar Vattenfall fossilfri, EPD-märkt vattenkraft även till Sverige, vilket innebär att Orthex uteslutande använder denna el i sin produktion. Den totala årliga förbrukningen är ca 16 500 MWh.

Förr undrade man varför vi är så noga med miljöfrågorna. Idag kräver man transparens.

Stora steg, små koldioxidavtryck

Orthex Oy grundades 1956 av Aulis Kallonen, som ursprungligen kommer från Viborg. När han som ung funderade på vad han skulle göra i livet kom han att tänka på sin folkskolelärares ord: framtiden finns i plast.

På 1950-talet var plast som råvara fortfarande något nytt. Kallonen trodde på det nya materialet och startade upp produktion i källaren i sitt hem i Lojo. Det var ett djärvt drag som lönade sig.

På äldre dar bor Kallonen fortfarande nära fabriken i Lojo, där han från första parkett kunnat följa tillväxten för företaget han grundade. Under sju decennier har enmansföretaget vuxit till ett företag med ca 300 anställda. Kunderna finns i 40 länder på fyra kontinenter. I mars listades Orthex Oy på Helsingforsbörsen.

– Vi har velat vara pionjärer inom plastindustrin ända från början. Det får oss också att välja råvaror med så litet koldioxidavtryck som möjligt, berättar VD Rosenlew.

Från plastavfall till bruksföremål

Orthex fabriker i Lojo, Gnosjö och Tingsryd tillverkar välkända plastfavoriter: SmartStore förvaringslådor, GastroMax köksprodukter och Orthex-produkter för både hem och trädgård. Sortimentet består av ca 1 000 produkter.

Inställningen till plast har förändrats med tiden, men Rosenlew vet fördelarna med det – ofta i onödan – smutskastade materialet.

– Det är inget fel på plast som material. Det är hållbart och billigt, och det är enkelt att skapa olika former av det. Plast orsakar bara problem om avfallshanteringen inte fungerar.

Bortslängda korvpaket och annat blandat plastavfall förvandlas på Orthex fabriker till produkter som håller i decennier. Orthex har använt återvunnen plast som råvara sedan 90-talet, och idag används det bland annat till blomkrukor, hinkar och förvaringslådor. Istället för att till exempel gamla fisknät blir till avfall på botten av sjöar och vattendrag samlas de in, tvättas och hackas. Råvaran som man får på detta sätt blir kvar i cirkulation och får nytt liv som plastprodukt.

– Vi förvandlar konsumenternas sopor till hållbara kvalitetsprodukter, sammanfattar Rosenlew.

Orthex picture

Bild: Orthex har använt återvunnen plast som råvara sedan 90-talet, och idag används det bland annat till blomkrukor, hinkar och förvaringslådor.

Målet är en bättre värld

På Orthex strävar man kontinuerligt efter att öka användningen av återvunna och biobaserade råvaror i sin produktion. Biobaserad plast är plast som tillverkats helt eller delvis av förnybara material.

Till skillnad från vad man skulle kunna tro minskar användningen av återvunnen plast inte företagets materialkostnader, eftersom processen för att omvandla det till råvara av god kvalitet är något mer komplicerad än vanligt. Rosenlew ser användningen av återvunnet material mer som ett samvetsval är en affärsfråga.

– När vi gör våra val funderar vi alltid på vad de innebär för miljön, betonar Rosenlew och tillägger:
– Samarbetet med Vattenfall och vattenkraft som elform passar våra principer.

Det största miljöproblemet idag är uppvärmningen av klimatet. Om vi kan sakta ner det med vår verksamhet är det en klar konkurrensfördel.

Idag stödjer samhället företagens hållbarhetsarbete på ett annat sätt än tidigare, och ju mer koldioxidneutralt ett företag är, desto bättre blir till exempel finansieringsvillkoren för gröna lån från banken. Konsumenterna är också intresserade av ansvarsfulla produkter. Allt fler av våra inköpsbeslut baseras på hur produkten är producerad.

– Förr undrade man varför vi är så noga med miljöfrågorna. Idag kräver man transparens. Det största miljöproblemet idag är uppvärmningen av klimatet. Om vi kan sakta ner det med vår verksamhet är det en klar konkurrensfördel, konstaterar Rosenlew.

Miljövänliga gärningar har också en social sida. Personalen tycker om att arbeta i ett företag som tar sitt ansvar. VD:n för ett sådant företag sover också gott om nätterna:

– Personligen vill jag lämna en bättre värld efter mig.

Orthex Group Oy:s bidrag för att rädda klimatet:

  • Vattenfalls EPD Vatten producerad med vattenkraft används som energikälla.
  • Återvunna råvaror används i produktionen.
  • Maskinutrustningen uppdateras för att trygga energieffektivitet.
  • Mängden spill och avfall minskas.

 

Elavtal, rådgivning och elhandel

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!