Vad är scope 4?
World Resources Institute har introducerat ett nytt koncept kallat "Scope 4-utsläpp". Dessa utsläpp är de som undviks genom organisationens agerande eller organisationens försäljning av produkter och tjänster, ibland kallade för ”undvikna utsläpp” eller ”avoided emissions”. Ett exempel på Scope 4-utsläpp är om en organisation säljer en vara eller tjänst som gör att andra kan arbeta hemifrån istället för att resa till och från jobbet. Det finns ingen skyldighet att rapportera Scope 4-utsläpp och att göra det kräver ofta komplicerade antaganden om alternativ påverkan och avgränsningar. Däremot är det bra för en organisation att förstå den eventuella positiva påverkan som användningen av organisationens produkter kan ha på klimatet.
Vad är GHG ?
GHG-protokollet, eller Greenhouse Gas Protocol, är en internationellt erkänd standard för hur företag och organisationer ska mäta och rapportera sina växthusgasutsläpp. Den utvecklades gemensamt av World Resources Institute (WRI) och World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) för att hjälpa företag kvantifiera och hantera sina utsläpp av växthusgaser.
Protokollet innehåller flera standarder och verktyg, men de mest kända är de som rör företagens växthusgasrapportering. Dessa inkluderar:
- Företagsstandarden: Denna standard täcker Scopes 1 och 2, och ger krav på hur företag mäter utsläpp från egen verksamhet och från köpt energi.
- Standarden för värdekedjan (Scope 3): Denna standard ger krav på hur företag mäter utsläpp från andra källor i deras värdekedja, som leverantörer och användning av de produkter de producerar.
- Standarden för projekt: Denna standard ger vägledning om hur man kvantifierar effekterna av specifika projekt eller åtgärder som minskar utsläpp.
Hur räknar man ut koldioxidutsläpp?
Beräkning av ett företags koldioxidutsläpp kan vara en komplicerad process och kräver tillgång till detaljerade data, men det behöver inte vara det. Generellt sett innebär det att identifiera alla relevanta källor till koldioxidutsläpp, kvantifiera mängden utsläpp från varje källa, och sedan summera dessa för att få totala utsläpp. Här är en generell steg-för-steg guide:
- Identifiera källor: Dina utsläppskällor kommer att variera beroende på typ av verksamhet. Det kan inkludera allt från förbränning av fossila bränslen i fordon och byggnader, till processutsläpp i industriproduktion, till klimatpåverkan från företagets inköp av produkter och tjänster.
- Samla data: För varje utsläppskälla behöver du data om hur mycket du använder av en viss resurs, eller hur mycket av en viss aktivitet du utför. Detta kan vara mängden bränsle du förbrukar, antalet kilometer dina fordon kör, mängden avfall du producerar, etc.
- Använd emissionsfaktorer: För att omvandla dina data till koldioxidekvivalenter (CO2e) behöver du använda emissionsfaktorer. Dessa är vetenskapligt fastställda värden som representerar mängden utsläpp som genereras per enhet av en viss aktivitet eller resursanvändning. Emissionsfaktorer kan variera beroende på specifika förhållanden och är tillgängliga från flera källor, inklusive miljömyndigheter och internationella organisationer som FN:s klimatpanel (IPCC).
- Beräkna utsläpp: Multiplicera dina användningsdata med de relevanta emissionsfaktorerna för att få dina utsläpp i CO2e. Summera sedan alla dessa värden för att få dina totala utsläpp.
- Verifiera och rapportera: Det är viktigt att verifiera dina beräkningar för att säkerställa att de är korrekta och fullständiga. Du kan också behöva rapportera dina utsläpp till relevanta myndigheter, investerare, och andra intressenter.
Tänk på att detta bara är en grundläggande guide, och att exakta metoder kan variera beroende på specifika omständigheter och krav.
Vad ingår i Scope 1?
Inom Scope 1 i GHG-protokollet ingår direkta utsläpp av växthusgaser som härrör från en organisations eller verksamhets egna källor och aktiviteter. Scope 1-utsläpp inkluderar följande kategorier:
- Förbränning av fossila bränslen: Detta inkluderar utsläpp som uppstår vid förbränning av fossila bränslen som används inom organisationen. Det kan vara utsläpp från användning av olja, kol, naturgas eller diesel för uppvärmning, elproduktion eller transportändamål.
- Processutsläpp: Detta omfattar utsläpp som uppstår som en del av specifika processer inom organisationens verksamhet. Exempel på processutsläpp kan vara utsläpp från kemiska reaktioner, utsläpp från industriella produktionsprocesser eller utsläpp från avfallsbehandling.
- Fordon och transporter: Detta omfattar utsläpp från organisationens fordonsflotta och transporter relaterade till dess verksamhet. Det kan vara utsläpp från företagsbilar, lastbilareller andra transporter i fordon som företaget äger och som sker i samband med affärsverksamheten.
Vad ingår i Scope 2?
Scope 2 inom GHG-protokollet inkluderar utsläpp av växthusgaser som är direkt kopplade till en organisations eller verksamhets energianvändning. Det omfattar specifikt utsläpp som uppstår vid produktion av inköpt elektricitet, ånga, värme eller kyla som används av organisationen.
- Utsläpp från inköpt elektricitet: Utsläppen som uppstår vid produktionen av den el som en organisation köper och använder. Det kan inkludera utsläpp från kolkraftverk, naturgasanläggningar eller andra energikällor.
- Utsläpp från inköpt värme: Utsläppen som genereras vid produktionen av värme som köps in och används av en organisation. Det kan vara utsläpp från fjärrvärme eller värme producerad av olja eller gas.
- Utsläpp från inköpt kyla: Utsläppen som kommer från produktionen av kyla eller kylningssystem som en organisation köper och använder. Det kan inkludera utsläpp från kylmaskiner, luftkonditioneringssystem eller kylteknik som drivs av olika energikällor.
Vad ingår i Scope 3?
Inom Scope 3 i GHG-protokollet ingår indirekta utsläpp av växthusgaser som är relaterade till en organisations eller verksamhets värdekedja. Scope 3-utsläpp inkluderar följande kategorier:
- Utsläpp från inköpta varor och tjänster (upstream): Detta inkluderar utsläpp som uppstår vid produktionen av de varor och tjänster som organisationen köper från sina leverantörer. Det kan omfatta utsläpp från råvaruutvinning, tillverkning, transport av produkter och avfallshantering.
- Utsläpp från användning av sålda produkter (downstream): Detta omfattar utsläpp som uppstår när organisationens produkter används av kunder eller andra aktörer. Det kan inkludera utsläpp från bränsleförbränning, energianvändning eller avfallshantering relaterat till produkternas användning.
- Utsläpp från transporter (upstream och downstream): Detta inkluderar utsläpp som uppstår vid transporter av varor och tjänster kopplade till organisationens verksamhet. Det kan vara utsläpp från transport av råvaror till produktionsanläggningar, distribution av färdiga produkter till kunder eller affärsresor och arbetspendling.
- Utsläpp från avfallshantering: Detta omfattar utsläpp från hanteringen av avfall som genereras av organisationen. Det kan inkludera utsläpp från deponier, avfallshanteringssystem eller återvinning.
- Utsläpp från investeringar: Detta inkluderar utsläpp som uppstår som en konsekvens av organisationens investeringar, till exempel i energiföretag eller industrier med höga utsläpp.
Beräkning GHG Protocol eller ISO-standard?
För att räkna ut koldioxidutsläpp från ett företag används ofta GHG Protocol (Greenhouse Gas Protocol) eller ISO 14064-standard (från International Organization for Standardization).
GHG Protocol: Detta är den mest använda internationella standarden för att kvantifiera och rapportera växthusgasutsläpp. GHG Protocol tillhandahåller ramverk för att mäta utsläpp av växthusgaser och definierar Scope 1, 2 och 3 utsläpp. GHG Protocol används ofta som grund för nationella och regionala växthusgasprogram.
ISO 14064-standard: Denna standard ger ett internationellt godkänt ramverk för design, utveckling, hantering, rapportering och verifiering av växthusgasutsläppsrapporter. ISO 14064 är indelad i tre delar: ISO 14064-1 (organisationsnivå), ISO 14064-2 (projektnivå) och ISO 14064-3 (validering och verifiering).
Valet mellan dessa två metoder beror på företagets behov, resurser och vilka krav som finns från myndigheter eller andra intressenter. Det är värt att notera att dessa två standarder kan användas tillsammans och kompletterar varandra. GHG Protocol ger mer detaljerade riktlinjer för beräkning av växthusgasutsläpp, medan ISO 14064 ger riktlinjer för verifiering och validering av utsläppsdata. I många fall kommer företag att använda GHG Protocol för att beräkna sina utsläpp, och sedan följa ISO 14064 för att verifiera deras rapportering.