Publicerades: 2020-04-23 Senast uppdaterad: 2021-06-22 Lästid: 2 min
EnergiteknikKunder

Jättebatteri som stärker elnätet i Landskrona på plats

Ladda ner som PDF

Forskningsprojekt vid Bolidens smältverk i Landskrona ska sänka kostnaderna och samtidigt stärka upp lokalnätet.

Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi genomför med stöd av Energimyndigheten ett tvåårigt forskningsprojekt och nu har batterilagret levererats till Boliden i Landskrona.Mobilt batterilager Boliden Bergsöe

Energilagret tas i drift i sommar och har en kapacitet på 1 MWh. Lagret består av 24 elbilsbatterier av samma typ som finns i elbilen BMW i3.

Syftet med forskningsprojektet är att utveckla ett batterilager som kan förena sänkt elkostnad för kunden med flexibla elnätstjänster som nätstabilitet och frekvensreglering eller ge extra effekt om det lokala elnätet inte räcker till. Energilagret är utrustat med dataintelligens som väljer den tjänst som är mest lönsam för stunden. 

Läs mer om effektbalans i elnätet här.

“Vi ser att batterilager är en viktig komponent för att möta dagens och framtidens behov av flexibel energi. Vattenfall Network Solutions kommer att äga och förvalta batterilagret genom Power-as-a-service, en lösning som underlättar övergången till framtidens energisystem och elektrifieringen av den egna verksamheten för våra industrikunder.” - Kajsa Roxbergh, Affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Boliden Bergsöe är ett smältverk som smälter ned bly från uttjänta bilbatterier för återvinning. Projekts kostnad ligger på 7,4 miljoner kronor och delfinansieras av Energimyndigheten med 1,9 miljoner kronor.

Energilagret är en del av ett tvåårigt forskningsprojekt för vilket vi nu håller en invigning och ett webbseminarium som du kan ta del av. Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi kommer tillsammans med stöd från Energimyndigheten att hålla ett webinar för att visa upp energilagers betydelse i det nya energilandskapet.

Ta del av vårt produktblad Färdig Elanläggning, där du kan läsa mer om lösningen

 

Vill du veta mer om ny teknik inom högspänning?  Nyhetsbrev

Vill du prata med en specialist?  Kontakta oss

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara ner artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till dig via mejl.