Energiteknik, Hållbarhet och socialt engagemang, power-as-a-service

AI-styrning nästa steg för batterilager

Publicerad: 2020-04-30 Uppdaterad: 2024-09-12 kl. 12:27

askersund-sustainable-innovation-batterilager

Containerstora batterier blir allt vanligare som lager för reservkraft i elnäten. Nästa steg för att optimera användningen av den här nygamla tekniken är att styra batterilagren med artificiell intelligens.

Lager med reservkraft, i form av litiumjonbatterier i fraktcontainrar, har vi berättat om tidigare på Energy Plaza. Tanken är att spara undan energi när det finns ett överskott, så att den kan användas när behovet är som störst. Det kan i sin tur underlätta i den elektrifieringsvåg som pågår, då elnätet i vissa fall kan ha svårt att möta behovet av el. Läs mer om effektbalans här.

I Askersunds kommun har organisationen Sustainable Innovation tillsammans med Vattenfall genomfört pilottester av smart energistyrning i praktiken. Testerna gjordes på Sjöängens kultur- och kunskapscentrum, och innefattade såväl ett batterilager som laddpunkter för elbilar och solpaneler.

– Vi har lärt oss mycket om hur energistyrning på både minut- och timbasis kopplat till batterilager optimeras på bästa sätt, och maskininlärning ser vi tydligt som ett nästa steg för att minska effekttoppar och öka nyttjandet av lokalproducerad energi, säger Jan Kristoffersson, projektchef på Sustainable Innovation, i ett pressmeddelande.

Varje in- och urladdning påverkar ett batteris livslängd. Därför är det viktigt att batterilagren bara utnyttjas när det behövs mest. I testerna har energistyrningen skett manuellt, men med automatisering kan användningen optimeras utifrån behov, vilka energikällor som finns tillgängliga och kommande väder. Det genererar en mer energieffektiv styrning – som dessutom är mer ekonomisk.

En rad olika ”driftstrategier” testades. Bland annat användes batterilagret för att jämna ut effekttoppar, som till exempel vid laddning av många elfordon, och för att utnyttja variationer i elpriset på marknaden. Man testade även att helt koppla bort byggnaden från elnätet, och då användes batterilagret och solpanelerna som komplement till ett reservkraftverk.

– I projektet visar vi hur ett energilager kan användas optimalt i en fastighet för att maximera nyttan för kunden och miljön. Vi vill vara drivande för en hållbar samhällsutveckling och sätta standarden för framtidens energilösningar och nu har vi både kunskap och tekniken för att erbjuda skräddarsydda lösningar till andra intressenter på marknaden, säger Torbjörn Johansson, chef för Vattenfall Network Solutions Sverige.

Klicka här för att läsa mer om projektet i Askersund.

New call-to-action

(Foto: Per Knutsson/Press)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!