Förnybar energi, Hållbarhet och socialt engagemang

Så energieffektiviserar olika fastighetsägare

Publicerad: 2020-02-10 Uppdaterad: 2022-11-25 kl. 09:47

fastighetsägare-energieffektivisering

I takt med att miljökraven ökar ställs även ytterligare krav på fastighetsägare. Här är några sätt att arbeta med energieffektivisering.

Energieffektivisering är en växande marknad, och såväl kommersiella som kommunala fastigheter och BRF:er arbetar med att minska sin energiförbrukning. Fastighetssektorn slukar en stor del av Sveriges energi, till stor del genom el och uppvärmning. Enligt data från Naturvårdsverket står svenska byggnader för cirka 40 procent av Sveriges energianvändning.

Myndigheten har ett antal tips på vad du som fastighetsägare kan göra för att förbättra miljöarbetet. En bra början är att skaffa en energideklaration som bygger på en besiktning, och sedan utvärdera vilka åtgärder som ligger närmast till hands.

Sträva alltid efter att minska byggnadens energibehov och påverkan på den yttre miljön. Vid en upphandling är det viktigt att ta hänsyn till hela livscykeln innan beslut tas om investering. Kom ihåg att en större initial kostnad kan betala sig i det långa loppet.

Ska du bygga om eller renovera bör du göra det utifrån ett systemperspektiv som ger lågt energibehov, och därefter se till att verifiera att energianvändningen inte blev högre än planerat.

Läs mer: Så kan du som fastighetsägare optimera din elkonsumtion

Passivhus är framtiden

Åtgärder som blir allt populärare är till exempel installation av solceller på fastighetens tak, implementering av laddstolpar på parkeringen eller ett byte av värmelösning. Men det finns även initiativ som börjar redan i byggprocessen.

Till exempel har många byggherrar börjat bygga så kallade passivhus. Dessa fastigheter är mycket energisnåla, och har konstruerats enligt kravspecifikationen FEBY som Forum för Energieffektiva Byggnader utvecklat.

Den låga energiåtgången uppnås tack vare en mängd olika energieffektiviseringar för att minimera värmeförluster. Till exempel använder passivhus ofta naturlig uppvärmning och nedkylning och har mycket välisolerade tak och väggar för att ingen värme ska smita ut.

I många fall har byggnaden även egen produktion av el via solceller, och hus som producerar tillräckligt kan klassificeras som "nollhus". Med det menas att fastighetens energibehov förses enbart genom egen elproduktion.

Ytterligare ett steg längre är hus som producerar mer energi än vad som krävs för driften. Här på Energy Plaza kan du läsa om det norska hotellet Svart som är under uppbyggnad vid Svartisen-glaciären. Svart ska bli världens första energipositiva hotell.

Läs även: Norskt hotell ger mer energi än det använder >

Checklista energieffektivisering fastighet bostadsrättsförening

Så blir ni “BRF Energieffektiv”

Energirådgivningen har en uppsjö av bra informationsblad på sin sajt, däribland “BRF Energieffektiv” som är en handbok för bostadsrättsföreningar som vill börja ta tag i energieffektiviseringsarbetet.

Här ges bra tips på vilka områden som kan förbättras för att ge störst effekt på energianvändningen. Till exempel kan BRF:er med fördel se över isolering och fasad, byta fönster eller uppgradera till ett bättre värmesystem.

Föreningen kan också tipsa sina boende om hur de själva sparar in på energi. Människors vanor påverkar deras energianvändning. Några exempel på saker att undvika är att vädra långa stunder på vintern, ha för hög temperatur i lägenheten, köra halvfulla tvättmaskiner, lämna tända lampor i rum där ingen befinner sig eller att diska under rinnande vatten.

Med tydlig och rak kommunikation är det lätt att bryta mönstret och sänka hela fastighetens energibehov. Vill du börja jobba med energieffektivisering? Ladda ner vår guide för att ta del av 11 konkreta tips på vägen. I guiden kan du även läsa om hur Bosch väver in energieffektivisering som en del i ett långsiktigt och strategiskt hållbarhetsarbete.

New call-to-action

(Foto: Diego PH/Unsplash)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!