Hållbarhet och socialt engagemang, Fjärrvärme

Bygget av Carpe inne i ny fas

Publicerad: 2020-11-03 Uppdaterad: 2020-11-03 kl. 15:05

anders-ingvar-spegel

Arbetet med att färdigställa det biobränsleeldade anläggningen Carpe Futurum inför driftstarten om ungefär ett år fortsätter in i hösten. Här är de senaste uppdateringarna.

På bygget pågår febril verksamhet. För två veckor sedan lade man på “locket” – det vill säga taket – och tätade byggnaden. Carpe är byggt inifrån och ut, då man gärna vill lyfta in alla stora och tunga komponenter innan man sätter på tak och väggar. Till skillnad mot ett bostadshus där man gärna sätter upp väggar och tak först innan man börjar möblera.

– Man kan säga att det som kommer användas sist är det som blir färdigt först, förklarar projektledare Anders Agebro.

Därmed behövs inte längre den stora byggkranen som huserat på området i princip sedan byggstarten. Den 90 meter höga konstruktionen tar en vecka att montera ner.

Nästa steg är att ordna uppvärmning. Det behövs innan man provtrycker pannan. Vid provtryckningen fyller man pannan med vatten för att se att den är tät. I och med att det är vinter finns det risk att vissa delar kan frysa sönder och därför är det viktigt att byggnaden är helt tät och att det är varmt inne i byggnaden.

El, belysning och svets

Alla delar väntas vara på plats i mars nästa år. Då görs en så kallad “kall utcheckning”. Det innebär att man testar att reglagen fungerar, att alla maskiner roterar i rätt riktning och alla ventiler öppnas med rätt tajming. En enda feltajmad komponent kan resultera i ett haveri, vilket kan leda till skador och förseningar. Därför är utcheckningen otroligt viktig och redan nu pågår några tester och prov.

– När man svetsat färdigt ett visst system vill man ju gärna provtrycka det direkt, så att det är tätt, säger sitemanager Ingvar Bergstedt

– Vi är redan inne i en fas av mekaniska utcheckningar. Dessa är inte slutgiltiga, utan enbart delmoment som man gör, fortsätter han.

Efter den kalla utcheckningen väntar den varma, som är långt mer skarp. Då sätter man igång allting system för system, innan den riktiga driftstarten.

anders-ingvar-inzoomadAnders Agebro (t.v) och Ingvar Bergstedt.

Arbetsstyrkan skalar ned

Montaget har redan kommit långt och det finns yrkesgrupper som snart kommer lämna bygget. Till exempel de som jobbat med stålbyggnationen och byggt upp de mekaniska funktionerna kring bränslehanteringen. Då blir det några färre än de drygt 200 personer som arbetar på bygget just nu.

Man har även börjat dra el och fått belysning. Det är fokus på att få allt kablage på plats, samt att svetsa rör. Än så länge fortskrider allt utan problem.

– Andritz har helhetsansvaret för montaget. Det rullar på väldigt bra faktiskt! säger Ingvar Bergstedt.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!