Så fungerar elaffären, Elområden, Pris

Så blir elpriset 2022 – och detta kan du göra

Publicerad: 2022-02-22 Uppdaterad: 2022-02-23 kl. 08:46

Så blir elpriset 2022 – och detta kan du göra

Efter vinterns rekordhöga elpriser är den stora frågan vad vi kan vänta oss framöver. Kommer prisläget att upprepas nästa vinter – och hur kan företag parera svängningarna?

Efter ett år av höga elpriser är många oroliga över framtida elkostnader. Det är aldrig fel att se över sitt elavtal – men det finns ingen anledning till panik. Tack vare det blåsiga, blöta och milda januarivädret har elpriset snabbt sjunkit. Stämmer väderprognoserna kan elpriset komma att fortsätta nedåt under resten av vintern. 

Därför svänger elpriset

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan och fastställs timme för timme, året runt på elbörsen NordPool. En rad olika faktorer påverkar priset, bland annat tillgången till vatten i de svenska och norska vattenmagasinen, väder, vind och temperaturer samt bränslepriserna, kol, gas, olja och utsläppsrätter, på kontinenten.

Under 2021 inträffade en rad saker som drev upp elpriset på ovanligt höga nivåer. Det var relativt vindfattigt, nederbörden var låg och bränslepriserna skenade. Samtidigt smällde kylan till i Sverige ovanligt tidigt på vintern, vilket ökade förbrukningen.

Särskilt dyr blev elen i landets södra delar. Sverige är indelat i fyra prisområden för el, där elpriset är lägre i norr och högre i söder. Prisskillnaden beror bland annat på de höga bränslepriserna i Europa och de höga elpriserna framförallt i Tyskland vilket påverkar även den nordiska marknaden. Det finns flaskhalsar i överföringen av el från norra Sverige, där en stor del av produktionen ligger, till södra Sverige. Det bidrar till att elpriset blir högre för företag i södra delen av landet, och pristopparna kraftigare.

Räkna med fler svängningar – men färre toppar

Elpriset har varit mer volatilt under vintern och något vi kanske får vänja oss vid framöver. En anledning är att vi idag använder mer förnybar el. Eftersom vind- och solkraft är direkt väderberoende blir det större skiftningar i elproduktionen. I Finland väntas en ny kärnkraftsreaktor vara i drift till sommaren och fler vindkraftverk planeras. Detta kommer att förbättra energibalansen i Norden.

Minska risken med prissäkring

Som företagare kan du minska risken för pristoppar genom att prissäkra din elförbrukning. Du väljer själv hur omfattande din prissäkring ska vara. Kanske vill du bara prissäkra under en viss period, eller säkra upp viss del av företagets förväntade förbrukning.

Om företaget har svårt att hantera pristoppar är det klokt att välja en tryggare prissäkringsmodell hos din elleverantör, där elpriset är helt eller till största del fast. Då skjuts prisrisken över till elleverantören.

Klarar företaget däremot av att hantera stora prisvariationer kan ni välja en modell där en stor del av elen köps till rörligt pris. Det viktiga är att förstå skillnaderna – och göra ett aktivt val utifrån bolagets behov. En bra samarbetspartner kan hjälpa er att hitta rätt balans mellan risk och kostnader.

Läs mer om att välja rätt elavtal till ditt företag

Sänk förbrukningen

En annan åtgärd för att motverka höga elkostnader är att se över företagets elförbrukning. För industriföretag kan energikostnaderna minskas med så mycket som 20 procent utan större investeringar, genom att bland annat se över att maskiner inte är i drift utanför verksamhetstiderna.
7 sätt att energieffektivisera din industriverksamhet

För verksamheter i kontorslokaler kan virtuella servrar och en översyn av belysningen spara energi. Fler tips hittar du i vår checklista.
8 sätt att energieffektivisera ditt kontor

Det kan också vara värdefullt att se över vilka tider på dygnet företaget förbrukar el. Har ni rörligt elpris så är elpriset lägre under de timmar då trycket på elförbrukningen är lägre, exempelvis under natten. Kan ni förlägga en del av er verksamhet till billigare timmar kan det få god effekt.


Vill du få bättre koll på hur elmarknaden i Sverige fungerar? Ladda ner vår guide där vi bland annat går igenom:

  • Hur elhandeln på den nordiska börsen Nord Pool går till.
  • De olika delarna som bidrar till att elsystemet fungerar.

  • Hur samarbetet mellan de olika aktörerna - elproducenter, elnätsföretag och elhandelsföretag - går till.

elmarknaden - din kompletta guide - vattenfall

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!