Så här års är det vanligt att börja fundera på hur vinterns elpriser kommer att se ut. Enligt Vanja Dillén Savcic, företagsrådgivare på Vattenfall, verkar utsikterna goda.
– Jag skulle säga att man inte behöver vara så orolig.
Publicerad: 2024-09-03 Uppdaterad: 2024-09-05 kl. 07:06
Så här års är det vanligt att börja fundera på hur vinterns elpriser kommer att se ut. Enligt Vanja Dillén Savcic, företagsrådgivare på Vattenfall, verkar utsikterna goda.
– Jag skulle säga att man inte behöver vara så orolig.
En mycket viktig faktor för energipriset är vädret, och det har varit bra under sommaren.
– Sedan början på juni har hydrologin (det vill säga vattenreserverna) i Norden varit väldigt bra. Den hydrologiska balansen har ökat med nästan 10 TWh.
Även kärnkraftsproduktionen verkar gå bra, både i Norden och Europa. De franska kärnkraftverken som var en osäkerhetsfaktor för ett par år sedan har levererat över förväntan i år och revisionerna av svenska och finska reaktorer förväntas vara klara inom kort.
Systempriset för Q4 ligger i slutet av augusti på 42 euro och kan gå ner ytterligare, men Vanja Dillén Savcic menar att det inte är fel att prissäkra nu.
Men även om förutsättningarna för själva produktionen är goda kan geopolitiska händelser påverka energimarknaden. Vanja Dillén Savcic berättar att främst gasmarknaden reagerar på utvecklingen i Ukrainakriget. Det oroliga läget runt Israel påverkar oljemarknaden, vilket också får effekter för priserna på gasmarknaden.
– Och om Hormuzsundet skulle stängas blir leveranserna av olja och flytande gas dyrare.
Nu ligger Europas gaslager på höga nivåer, men samtidigt skulle det ändå inte vara tillräckligt om det blir en riktigt kall vinter.
– Vi har haft lite tur med två milda vintrar i Europa, påminner Vanja Dillén Savcic.
För det är ju så med energimarknaden att kallt väder både gör det svårare att köra vindkraft och vattenkraft på full styrka, men också ökar efterfrågan.
Vad gäller skillnader mellan elområdena berättar Vanja Dillén Savcic att det blivit lite bättre än för två år sedan, men att mönstret kvarstår. Elområde 4 dras med högre priser, framför allt under tider då kärnkraften inte körs med full styrka och överföringskapaciteten minskar.
– Men det kommer bli intressant när flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod införs, säger Vanja Dillén Savcic.
Kort förklarat innebär denna metod att överföring mellan två elområden sker utifrån flera olika parametrar som sammantaget ska maximera samhällsnyttan. Elnätet kommer att användas mer effektivt och prisskillnaderna mellan elområden kommer troligen att minska.