Inför vintern är energieffektivisering ett bra sätt att både minska kostnader och stärka hållbarheten för ditt företag. Genom att ta smarta, strategiska åtgärder nu kan ditt företag spara pengar samtidigt som ni minskar er klimatpåverkan. Många av dessa åtgärder är dessutom enkla att genomföra och kan leda till betydande besparingar, ofta upp till 10–20 procent, utan att kräva större investeringar.
Att energieffektivisera innebär att optimera energianvändningen för att sänka kostnader och minska miljöpåverkan. Ekonomiskt leder det till minskade utgifter, klimatmässigt reducerar det företagets avtryck, och socialt skapar det stolthet bland medarbetare. Särskilt för yngre generationer är hållbarhetsarbete en avgörande faktor när de väljer arbetsgivare eller leverantör.
Energikartläggning först
Det första steget mot energieffektivisering är att få en klar bild av företagets energianvändning. En energikartläggning är ett utmärkt sätt att identifiera var potentialen för förbättring är störst. För stora företag är denna kartläggning redan ett krav.
Företag bör sätta ambitiösa mål för att minska energianvändningen. Att kontinuerligt mäta och följa upp energiförbrukningen ger företag större insikter och kan på ett bättre sätt identifiera ineffektiva områden och sätta in rätt åtgärder. En kombination av tekniska lösningar, som smarta styrsystem och beteendeförändringar bland medarbetarna är ofta det mest effektiva sättet att uppnå resultat.
Tips för att komma igång med energieffektivisering
Här är några praktiska steg för att starta arbetet med energieffektivisering:
- Genomför en energikartläggning: Börja med att analysera er nuvarande energianvändning och identifiera var det finns potential för förbättring.
- Sätt upp tydliga och mätbara mål: Definiera vad ni vill uppnå och sätt upp konkreta mål för energibesparingar.
- Engagera ledningen: Se till att ledningen är engagerad och avsätter nödvändiga resurser för att driva arbetet framåt.
- Skapa en energisparande kultur: Uppmuntra medarbetarna att vara medvetna om sin energianvändning och att aktivt bidra till besparingar.
- Använd tekniska lösningar: Implementera smarta styrsystem och energieffektiva teknologier för att automatisera och optimera energianvändningen.
- Mät och följ upp: Följ regelbundet upp energiförbrukningen för att säkerställa att ni når era mål och för att kunna justera åtgärder vid behov.
- Sök rådgivning vid behov: Ta hjälp av experter för att identifiera fler besparingsmöjligheter och få stöd i implementeringen.
Exempel på åtgärder för energieffektivisering
- Ventilation: Optimera flöden och ventilationssystem genom att justera temperaturer och endast använda ventilation när verksamheten pågår. Byt ut ineffektiva fläktmotorer för att minska energiförbrukningen.
- Värmesystem: Justera värmesystemet för att optimera både flöde och temperatur. Regelbundet underhåll och användning av termostater kan minska kostnaderna betydligt.
- Byggnad och klimatskal: Se över tätheten i byggnaden, exempelvis vid dörrar och fönster, för att undvika onödiga energiläckor. Mät och kontrollera inomhustemperaturen för att hålla en jämn nivå.
Varför är det inte fler som energieffektiviserar?
Trots de tydliga fördelarna är det fortfarande många företag som inte tagit steget mot energieffektivisering. Vanliga hinder inkluderar bristande prioritering från ledningen, otillräcklig kunskap, tidsbrist, avsaknad av ansvarig person, inga konkreta mål och uppfattningen att det är kostsamt. Men med rätt stöd och rådgivning kan dessa hinder undanröjas, och energieffektivisering kan bli en självklar del av den dagliga verksamheten.
Energieffektivisering är en win-win – för ekonomin, klimatet och det sociala välbefinnandet. Små förändringar kan ha stor påverkan, och med rätt verktyg och rådgivning kan energieffektivisering bli en självklar del av din verksamhet. För att få större insikter kring energieffektiviseringsarbetet kan du nedan ladda ner vår guide "Sikta mot hälften".