I stormens öga ligger fokus naturligtvis på kortsiktiga åtgärder. Men vad får coronaepidemin för effekt på klimatet – och vad händer med hållbarhetsfrågorna när krisen är förbi?
Tidigare i april sköts det stora toppmötet COP26 på framtiden. Mötet skulle ha ägt rum i Glasgow i november i år, och handlat om klimatet. Till mötet var tanken att alla deltagande länder skulle ta med sig en plan på “höjda klimatambitioner” för att bygga på Parisavtalet från 2015. Ingen vet vad som kommer att hända med de globala klimatinitiativen nu när toppmötet sannolikt stryks ur kalendern för 2020.
Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, argumenterar för att det uppskjutna mötet inte är ett bakslag. Tvärtom tror han att det kan vara positivt:
– Ett något senarelagt COP26 blir då ett bra tillfälle att sammanställa omställningsinitiativ och lära av varandras erfarenheter, skriver han i en debattartikel på Aktuell Hållbarhets webbplats.
Om klimatomställningen kan synkas med den ekonomiska upphämtningen efter krisen så erbjuds världen en unik chans att skapa ett mer hållbart samhälle från grunden, skriver Mattias Goldmann.
Pandemin kan bli ett uppvaknande
Det finns även andra tecken på hur coronakrisen kan ha, eller få, positiv inverkan på hållbarhetsarbetet. Enligt Nasdaq har hållbara fonder, så kallade ESG-fonder, tappat mindre i värde än det breda amerikanska indexet S&P 500 under coronakrisen. Dessutom spås hållbara investeringar öka kraftigt när krisen är över.
Må hända att pandemin visar vårt samhälles sårbarhet, och att det uppvaknandet gör att folk även kommer på andra tankar kring klimatet. Författaren och professionella jägaren Natasha Illum Berg tycks gå i just sådana tankar.
I sin debattartikel på Aktuell Hållbarhets sajt beskriver hon sina känslor i den pågående krisen:
– Vi kan välja en säkrare framtid på jorden för oss själva. Jorden helar snabbt. Bara några veckor med mindre trafik har lyft dimmorna över stora delar av världen. Vi kan logga in på en långsiktig framtid nu, med färre smittsjukdoms-tsunamis, skriver hon.
– Lösenordet är balans.
(Foto: Alexander Abero/Unsplash)