Coronapandemin har förändrat våra liv. Kommer våra nya vanor och rutiner överleva när stormen bedarrat? Så tror experterna.
I april, när smittspridningen började ta fart i Sverige, visade en undersökning från Tele2 och Kantar Sifo att distansarbetstiden ökat med 400 procent jämfört med i februari. Samtidigt svarade 4 av 10 att de tänkte jobba mer hemifrån när pandemin var över. Då hoppades nog många att coronaviruset skulle vara ett minne blott i höst – och om inte ett minne så i alla fall en eftertanke. Så är tyvärr inte fallet. För även om vi i Sverige klarat oss förhållandevis bra under den tidiga hösten så är faran inte över, och viruset fortsätter att tvinga oss till förändringar i vår vardag.
När många jobbat hemma under pandemin har marknaden för större bostäder som villor och radhus fått ett uppsving – och det är en förändring som kan komma att bestå. Det menar Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB.
– Många som drömmer om ett annat liv utanför storstan har inte kunnat realisera drömmen på grund av arbetsmarknaden: det finns bostäder men inga jobb. Om vi nu kan utföra våra arbeten utan att ha ett kontor att gå till varje dag är det många som väljer att flytta ut där priserna är lägre och livet lugnare, säger Claudia Wörmann i en artikel i Fastighetsnytt.
Arbete och boende hand i hand
Samtidigt pekar Wörmann på att utvecklingen på arbetsmarknaden kommer att ha en stor inverkan på bostadsmarknaden och alla eventuella förändringar. Med ökande arbetslöshet kommer vikande efterfrågan på bostäder. Hon får medhåll av Petter Jurdell, chef för affärsutveckling på Rikshem, som säger att “klassiska” ekonomiska faktorer har större påverkan på bostadsmarknaden. Samtidigt garderar han sig:
– Givetvis kan det dock bli så att pandemin ger bestående effekter i form av att allt fler kommer att arbeta hemifrån eller från annan plats än kontoret. Det i sig kan ge förändrade pendlingsmönster och göra arbetspendlingsområden större vilket rent generellt skulle kunna minska trycket något på bostäder i stadskärnor, säger Petter Jurdell till Fastighetsnytt.
Jurdell säger även att fler kunder frågar efter snabb uppkoppling – en förutsättning för effektivt hemmajobb.
– Vår erfarenhet är att de bostäder som uppskattas mest är de med bra planlösningar, där hemmet fungerar för familjens olika behov samt att det finns möjlighet för bra tekniska lösningar.