En fossilfri ersättare för sjukvårdens riskavfallsbehållare i plast är på god väg att bli världsnyhet i Region Uppsala. Men det krävdes ett avgörande möte mellan alla aktörer från materialutvecklare till upphandlare och avfallsförbrännare för att lösa innovationens moment 22.
- Nya produkter kan lätt hamna i ”dödens dal” när man går från prototyp till produkt, säger Dan Blomstrand, chef för biokompositer hos Täbyföretaget Organoclick.
- Det finns många upplevda osäkerhetsfaktorer både för kund, leverantör och andra
nödvändiga samarbetspartners i det skedet av en innovation.
Trots utmaningarna räknar företaget nu ändå med att inleda småskalig serietillverkning av sina plastersättande behållare kring skiftet 2019/2020.
Man kan inte börja tillverka produkten innan man har kunder, men samtidigt kan kunderna inte köpa en produkt som inte finns framme. Det blir ett moment 22 - Dan Blomstrand, Organoclick.
Med råvaror såsom björk, tall, vete och havreskal utvecklar Organoclick nyskapande fiberkompositmaterial som, enkelt uttryckt, kan ersätta diverse plaster. Organoclick utvecklar även tillverkningsprocesserna, samt produkter där materialen kommer till användning. Härom året fick företaget uppmärksamhet för en begravningskista som de producerar åt Nordens största tillverkare av sådana.
Läs mer om hållbarhet för företag
Många års utveckling
Sjukvårdens gula behållare för kanyler och annat vasst eller smittförande avfall blev nästa måltavla, på förslag av västsvenska projektledningskonsulten NiNa Innovation. Vägen från idé mot färdig produkt har redan varit lång. Ett projekt med innovationsstöd började sommaren 2016, i samarbete med landstingen i Värmland, Västra Götaland och norska Østfold. Det har lett fram till en prototyp i liten skala, klar vid senaste årsskiftet, nyåret 2019.
Och nu verkar det som om ett ovanligt brett samförstånd i Uppsala har banat väg för den tuffa sträckan vidare mot fullskalig prototyp på 25 liter, mot ett produktgodkännande för farligt avfall. Locket måste kunna sitta fast hårt även under påfrestning. Med det säkerställt blir det sedan dags för serietillverkning och volymleveranser.
Förbrännaren tog initiativ att samlas
- Vi fick till ett möte med alla intressenter – både kunder och avfallshanterare. Och även förbrännare, i och med att Vattenfall var med, säger Dan Blomstrand, som ser mötet som avgörande.
Greppet att samla alla parter till möte togs av Anders Pettersson, ansvarig för förbränningstjänster kring farligt avfall hos Vattenfall Värme Sverige. Samarbetet är ett bra exempel på agilt arbetssätt, som är ett krav för att vi ska kunna uppnå ett fossilfritt samhälle.
- Jag besökte Organoclick och förstod att de bland annat behövde uttalanden som kunde stödja deras produkt. Men eftersom det är så mycket plast i sjukvården tänkte jag att det här ändå är en ganska lågt hängande frukt, säger Anders Pettersson om bakgrunden till sitt initiativ att mötas alla parter emellan.
- Företaget fick presentera sin produkt. Jag förklarade vad vi ville: minska det fossila
innehållet i vårt bränsle. Så hade vi en diskussion om vad som går att göra i en upphandling, och om vad hanterarna tycker är viktigt. Och tillverkaren fick lite trygghet.
Anders Pettersson har sitt kontor på fjärrvärmeanläggningen i Uppsala, Vattenfalls största, och det är till den som de stora mängderna av riskavfallsbehållare kommer in för att brännas. Många tänker antagligen på Vattenfall som ett företag man köper kilowattimmar av, i form av värme eller el. Men gentemot riskavfallshanterarna är Vattenfall Värme alltså leverantör av en annan sorts produkt: tjänsten att omhänderta och oskadliggöra deras farliga avfall.
Det verkliga utförandet av Organoclicks fossilfria riskavfallsbehållare hålls hittills hemligt med hänsyn till patentprocessen, men här är en tidigare visad modell tänkt att illustrera idén i liten skala.
Foto: Organoclick
Jagar plasten tillsammans
Anders Petterssons kontakt med företrädare för Region Uppsala fanns etablerad genom samverkansforumet Uppsala klimatprotokoll, och dess arbetsgrupp kallad Jakten på plasten. Där bjöds det så in till mötet, där Anders Pettersson och Dan Blomstrand kunde presentera och diskutera Organoclicks tänkta produkt med företrädare för såväl regionen som för avfallshanterarna: Suez, Stena Recycling och Ragn-Sells.
Avfallshanterarna svarar i sin tur för insamlingen av avfallet hos sjukhus, såsom Akademiska sjukhuset i Uppsala. Regioner väljer om de vill upphandla riskavfallsbehållarna separat eller om de köper dem från avfallshanterarna inom avtalet för insamlingen.
Regioner har svårt att lova
Regionerna lyder under regler för offentlig upphandling och kan inte utfärda löften till
innovatörer om att de tänker köpa en framtida produkt. Men i viss utsträckning kan deras konstruktioner av upphandlingsvillkoren hjälpa till att få bort onödigt höga trösklar för nya aktörer och produkter. Viljan att göra just detta har spelat stor roll i den här berättelsen.
- Enligt en upphandling gjord av SLU i Uppsala ska man kunna börja med behållare av fossilbaserad plast, och sedan fasa in i ett fossilfritt alternativ förutsatt att det kan ske till ett likvärdigt pris. Region Uppsala har uppmärksammat möjligheten att införa en liknande skrivning, säger Anders Pettersson på Vattenfall Värme.
Dan Blomstrand på Organoclick kan inte återge detaljer från sina diskussioner med de enskilda avfallshanterarna. Men bilden av deras intresse har sammantaget blivit tillräckligt lovande för att Organoclick nu ska våga gå in i de relativt stora investeringar som krävs för att komma i mål i volymproduktionen.
- Nu har vi allt vi behöver för att ta det vidare och det är det vi jobbar med just nu, säger han.
Vill du veta mer om fjärrvärme hos Vattenfall? Besök då Fjärrvärme för företag.