Elavtal, Rådgivning och Elhandel

Vattenfall och Facebook tecknar långsiktigt avtal

Data_research_center_02

Vattenfall och Facebook har tecknat ett långsiktigt avtal för leverans och kraftbalansering av elproduktionen från tre nya norska vindkraftparker. Produktionen från vindkraftparkerna kommer att förse Facebooks nordiska datacenter i Odense, Danmark, och i Luleå med el.

Vattenfall har tecknat avtal med Facebook att överföra och balansera elproduktionen från tre nya vindkraftparker i Bjerkreim-området i sydvästra Norge. Facebook har köpt hela produktionen, omfattande 294 MW baserade på långsiktiga elhandelsavtal (Power Purchase Agreement, PPA), av Luxcara som äger vindkraftparkerna. Vattenfall kommer att leverera elen till Facebooks datacenter i Odense och Luleå.

– Vattenfall är mycket stolta över att kunna förlänga vårt långvariga samarbete med Facebook genom att integrera leveransen av ny förnybar el i det nordiska elnätet. Avtalet om kraftbalansering är Vattenfalls största med en extern part i Norden, säger Branislav Slavic, chef för Business Sales i Norden.

– Vi är mycket glada för partnerskapet med Vattenfall i vårt hittills största projekt för förnybar energi i Europa. Dessa projekt kommer att öka vindkraftsproduktionen i det nordiska elsystemet och ge en hundraprocentigt förnybar lösning till våra datacenter i Odense i Danmark, och Luleå i Sverige, säger Vince Van Son, kommersiell direktör för energi och infrastruktur vid Facebook. Det kommer också att ge en förnybar lösning för energianvändningen vid energicentret i Odense och möjliggöra produktion av förnybar värme för kommunen från värme som kommer att återvinnas vid vårt datacenter.

Vill du veta mer om elavtal? Läs då här.


New call-to-action

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!