Energieffektivisering, Energirådgivning, Elpriser

Vanligaste missarna när företag ska spara energi

Publicerad: 2022-12-20 Uppdaterad: 2022-12-20 kl. 08:47

Vanligaste missarna när företag ska spara energi

När elpriserna stiger är det lockande att ta till första bästa metod för att minska elförbrukningen i företaget eller bostadsrättsföreningen. Stefan Lindsköld på energikonsulten Aktea ger sex tips på vad du inte bör göra för att energioptimera er verksamhet.

Misstag 1: Satsa allt på en insats

– Ett klassiskt misstag som många gör när det kommer till energieffektivisering är att gå på känsla och satsa allt på ett enda kort. Och tro att det ska lösa allt på direkten, säger Stefan Lindsköld.

SL– Men så funkar det inte. Energioptimering är både enklare och mer komplicerat än så!

Ett typiskt exempel så här vintertid när temperaturen kryper under nollan och värmen i fastigheterna måste skruvas upp är att tilläggsisolera.

– Förra vintern kom vi ut till en fastighet där man precis lagt ner stora pengar på tilläggsisolering men inte fått någon effekt alls på energiförbrukningen. När vi knackade på hos en av de boende möttes vi av en kille i shorts och linne. Det var fruktansvärt varmt i lägenheten, och killen hur nöjd som helst, säger Stefan Lindsköld.
Det fastighetsägaren borde ha gjort efter att isoleringsfirman var klar är att tala om för huset och dess styrsystem att situationen nu såg helt annorlunda ut när det gäller uppvärmningen.

– Det gäller att se till helheten och använda husets styrsystem aktivt, det är ofta genom att tweaka och optimera värmesystemets alla olika delar som de stora energibesparingarna görs, inte genom att satsa på en enda större fristående åtgärd säger Stefan Lindsköld.

Misstag 2. Undvik energikartläggning

– Många som vill energieffektivisera börjar i fel ända. De hugger lite här och var utan att egentligen ha en aning om vart företagets eller fastighetens energi går åt. Inte sällan är det ett torkskåp eller felinställd värmepump som står för huvuddelen av den onödiga energiförbrukningen medan investeringarna görs på annat håll, säger Stefan Lindsköld.

Så gör först en energikartläggning och ta reda på vilka de lågt hängande frukterna är och satsa på dem. Utan kartläggningen handlar det i slutändan mest om gissningar. Nya investeringar som görs i energieffektivisering kan inte följas upp för att se hur lönsamma de är.

Misstag 3. Skjut investeringen på framtiden

– Det är väldigt vanligt att företag och bostadsrättsföreningar inte kommer till skott utan drar beslut om energieffektivisering i långbänk. När man så väl bestämmer sig slås man av insikten att man redan skulle ha tjänat in investeringen om man gjort den från första början, säger Stefan Lindsköld.

Ett bra sätt att komma tillrätta med detta är att som företag samordna underhållsplanen med planeringen för energieffektiviserande åtgärder. Då blir åtgärderna lättare att få till både ekonomiskt och praktiskt.

Misstag 4. Ta inte hjälp av utomstående

Beroende på tidshorisont kan det vara mer eller mindre vettigt att investera i energibesparande åtgärder för att spara pengar. För att veta om exempelvis en solcellsanläggning på taket skulle vara lönsam krävs energikartläggning och helhetsanalys.

– Som lekman i exempelvis en bostadsrättsförenings styrelse är det lätt att dras med av tidens anda och fatta impulsiva beslut, inte ofta efter besök av företag som vill sälja en viss produkt eller tjänst. Ett tips är att vända sig till en fristående energikonsult som kan kartlägga behovet och hjälpa till med välunderbyggda åtgärder, säger Stefan Lindsköld.

Misstag 5. Involvera inte medarbetarna

– Det är lätt att tro att dagens smarta teknik kan sköta allt själv. Så är det inte. Tekniken löser ju inga problem i sig, utan flyttar bara upp problemen ett snäpp, till en mer digitaliserad nivå där de tydliggörs och lättare kan åtgärdas. Men om medarbetarna i företaget inte reagerar eller är delaktiga så händer ju inget och det oavsett hur bra styrsystemen är, säger Stefan Lindsköld.

Därför är det viktigt att få med personalen i arbetet med energieffektivisering.

– Det finns ett stort engagemang för energi- och klimatfrågor hos dagens medarbetare, och det oavsett om man jobbar på kontor eller i industrimiljö. Personalen vill engagera sig och vara med påverka energiförbrukning och ekonomi, och då är det viktigt att de får verktyg och mandat att göra detta, säger Stefan Lindsköld.

Misstag 6. Sänk värmen till varje pris

Krasst ekonomiskt inser vem som helst att varmvatten kostar pengar, men innan man som styrelseordförande i bostadsrättsföreningen ger sig ner i källaren och börjar skruva på termostaten tänk på risken för legionärssjuka!

– Det är faktiskt vanligare än man tror. Runt 100–150 personer drabbas årligen och den vanligaste orsaken är för dåligt uppvärmt varmvatten. Så även om alltför varmt vatten är en riktig energibov är det livsviktigt att följa Boverkets regler och inte var dumsnål, säger Stefan Lindsköld.

Enligt Boverkets byggregler ska vattentemperaturen vara lägst 60 °C i varmvattenberedare och lägst 50 °C i tappvattensystemet för att minska risken för tillväxt av legionellabakterier som kan orsaka legionärssjuka, en typ av lunginflammation.

Få hjälp med de första stegen mot hållbarhet:
En energi- eller klimatcoach har kunskap och erfarenhet för att agera bollplank, eller vara delaktig, i ett företags strävan att initiera och genomföra åtgärder för att bli mer hållbart. Kunder hos Vattenfall med en medelstor förbrukning kan ta del av erbjudandet Energy Coach – ett samarbete mellan Vattenfall och Aktea Energy där du får en personlig energirådgivare som hjälper dig sänka företagets energikostnader.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!