Förnybar energi, Hållbarhet och socialt engagemang

Uppkopplade Eindhoven är “världens smartaste region”

Publicerad: 2020-06-15 Uppdaterad: 2022-05-13 kl. 13:24

high-tech-campus-eindhoven

Smarta städer är ett begrepp i ropet. Men det är inte längre ett hypotetiskt koncept. Flera regioner satsar stenhårt – och Eindhoven i Nederländerna är smartast av dem alla.

I alla fall om man får tro tankesmedjan Intelligent Community Forum, som studerar den sociala och ekonomiska utvecklingen i vårt moderna samhälle. I Eindhoven pågår sedan 15 år tillbaka ett samarbete mellan privat och offentlig sektor, kallat Brainport Development. Staden är del i ett slags “triangelutbyte” med Amsterdam, som kallas Airport, och Rotterdam som blir Seaport.

Fortune har kallat området för den bästa grogrunden för startups, och Forbes utnämnde 2013 Eindhoven till den mest innovativa staden i världen, baserat på den smått otroliga siffran 22,6 patent per 10 000 invånare. Kontorsområdet High Tech Campus, där bland annat Phillips, IBM och Intel huserar, har självutnämnts till “den smartaste kvadratkilometern i världen”.

Nu kanske du tänker att sju år är lång tid, och att mycket kan ha hänt sedan dess – och det är helt rätt. Utnämningarna och lovorden har några år på nacken. Men med “Synchronicity Eindhoven”, en satsning på att bli en smartare stad som är en del av ett större nätverk av städer i Europa, har regionen fortsatt att vara bland de mest progressiva i världen.

Grönt är smart

Ordet smart kan betyda många saker, men kulturen som växer och frodas i Eindhoven resulterar inte bara i framgångsrika bolag och en hel drös patentansökningar. Den genomsyrar också stadens hållbarhetsarbete.

Till exempel är Eindhoven är i full färd med att fasa ut biltrafiken från innerstaden. I stället ska i princip alla bilar använda en ringväg, och parkera i utkanten av staden. Boende och besökare uppmuntras att ta sig runt till fots, med cykel eller med kollektivtrafiken.

Genom ett gediget policyarbete i Brainport Development driver man på lokala aktörer att göra gröna investeringar. En stor del i arbetet gäller att helt sluta använda naturgas, och byta till förnybar energi. Målet är att vara kvitt den fossila energikällan till 2050.

Data är nyckeln

I grunden är det omfattande och kontinuerlig dataanalys som vägleder Eindhovens hållbarhetsarbete. Bland annat använder man uppkopplade gatlampor och trafikljus, och strategiskt utplacerade luft- och bullermätare för att samla data – och självklart regionstäckande internet via fiber som möjliggör snabb överföring av information. På så sätt kan såväl stadsplanerare som kontrakterade privata aktörer ha stenkoll på hur Eindhovens gröna arbete fortskrider.

Synchronicity öppnar även för att i framtiden använda artificiell intelligens, men på sin hemsida vill man ändå höja ett varningens finger för implikationerna på transparensen jämtemot de boende – och på deras integritet.

Många städer och stadsdelar runt om i världen satsar numera på uppkopplade, hållbara och nytänkande stadsdelar med de boende i centrum. Vi har tidigare berättat om Hammarby Sjöstad i Stockholm, stadsdelen som blivit en internationell föregångare.

(Foto: High Tech Campus/Press)

Läs mer om vikten av energiomställningen till förnybart

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!