Den svenska möbeljättens satsning på smarta hem och hållbarhet är redan igång. Nästa steg är en omställning till att bli en cirkulär verksamhet.
“Ett hållbart liv börjar hemma” står det på Ikeas hållbarhetshubb – och visst klingar det väl med bolagets affärsidé och image. Men det här är ingen ny satsning, då Ikea sedan flera år tillbaka släpper en rapport om hur man arbetar för att minska sitt klimatavtryck i alla delar av verksamheten.
I hållbarhetsarbetet på konsumentnivå är smarta hem en stor del, och ett koncept man tror starkt på.
– Det här är ingen kortsiktig trend utan en förändring av hur livet i hemmet kommer att vara, hur hemmet kommer att fungera, sa Björn Block, Ikeas produktutvecklingschef inom det smarta hemmet, till Ny Teknik redan 2018.
Bland annat säljer man LED-lampan “Trådfri” och mörkläggningsgardinen “Fyrtur”, och i samarbete med amerikanska ljudexperten Sonos har man tagit fram de smarta högtalarna “Symfonisk”. Allt kopplas samman med en basenhet och styrs med Ikea Smart Home-appen.
Cirkulär verksamhet nästa steg
Men Ikea stannar inte vid smarta hem och ett nytt hållbarhetsperspektiv. Nu ska man se över hela sin affär, och till 2030 ska Ikea ha ställt om till en cirkulär verksamhet.
I dagsläget tillverkas 70 procent av Ikeas produkter av förnybar eller återvunnen råvara, skriver Dagens Industri. Det är en lovande siffra, men faktum är att bara 10 procent av produktionsvolymen utgörs av återvunnet material. Men för att verksamheten ska bli cirkulär måste alla produkter återvinnas, och för att nå det målet måste först återvinning vara möjligt. I sommar ska därför hela sortimentet granskas – alla 10 000 möbler, verktyg och smarta prylar.
– Det handlar om att förändra designen fullständigt på våra produkter. Men också om att titta på nya tjänster och servicedelar som gör det lättare att ta hand om produkten eller lämna den vidare till andra, säger Lena Pripp Kovac, hållbarhetschef på Inter Ikea som äger Ikea-varumärket, till Dagens Industri.
Arbetet handlar bland annat om att göra det lättare att reparera eller byta delar på möbler. Även uthyrning av möbler är ett hållbarhetskoncept som kan bli allt vanligare i framtiden, där Ikea redan genomför pilottester med företagskunder.
(Foto: Ikea/Press)