Förnybar energi, Hållbarhet och socialt engagemang

Solenergiprojektet trotsar Trump – blir störst i USA

Publicerad: 2020-06-09 kl. 08:02

solpaneler-nevada-trump

Som en del i landets återhämtning efter coronakrisen ska USA:s största solkraftverk byggas utanför Las Vegas. Anläggningen väntas tas i drift redan nästa år.

Projektet som kallas Gemini Solar Power drivs av elbolaget NV Energy. Anläggningen är tänkt att bli ett hybridkraftverk, och kommer således att använda sig av en kombination av solpaneler och batterilager. När kraftverket är färdigställt ska solpanelerna kunna generera 690 megawatt, och batterilagret ha en kapacitet på 380 MW. Det ska räcka för att försörja omkring 260 000 hushåll med el, enligt LA Times.

Installationen är ett enormt projekt. Kraftverket byggs av Arevia Power, till en kostnad av omkring 1 miljard dollar. Om allt går enligt plan ska Gemini Solar Power tas delvis i drift redan nästa år, och stå färdigt 2022. Anläggningen kommer att breda ut sig över 29 kvadratkilometer yta. Det gör solkraftverket till det största i USA, och det åttonde största i världen.

President Donald Trump har knappast gjort sig känd för att gynna omställningen till förnybar energi – snarare tvärt om. Men Gemini Solar Power, som backas av bland annat mångmiljardären Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway, får alltså klartecken av Vita huset.

– Vår ekonomiska återhämtning är beroende av att Amerika sätts i arbete, vilket är något som detta projekt kan möjliggöra, säger inrikesminister David Bernhardt i en intervju med lokala tv-kanalen KTNV.

Solcellsvåg – trots Trumps invändningar

Projektet väntas skapa upp till 900 arbetstillfällen för byggarbetare, och ytterligare omkring 1000 jobb i anslutning till bygget. Dessutom räknar Trumps administration med skatteintäkter från projektet på över 3 miljoner dollar per år.

Donald Trump har klart och tydligt uttryckt sitt missnöje för förnybar energi. Så sent som förra året sa han att solkraft är “väldigt väldigt dyrt”, enligt LA Times. Presidenten har även infört nya skatter på solpaneler i handelskriget med Kina, vilket resulterat i färre jobbtillfällen i branschen, enligt Forbes. Trots det har flera projekt fått grönt ljus av hans administration de senaste åren.

Det är en våg av förnybar energi som sveper över de soldränkta staterna i sydvästra USA. Kalifornien arbetar för att statens energiproduktion ska vara utsläppsfri till 2045. I Las Vegas hemstat Nevada siktar man på att hälften av all energi ska komma från förnybara källor redan till 2030.

Samtidigt har Gemini Solar Power fått kritik av miljöforskare. Enligt en kartläggning riskerar projektet i Nevada att decimera populationen av Mojaveökensköldpaddan – en art som redan är utrotningshotad.

(Bilden visar en annan anläggning i Nevada, USA. Foto: Wikimedia Commons)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!