Så kan serverhallar bli mer lönsamma - och klimatsmarta

Publicerad: 2020-01-23 Uppdaterad: 2020-03-16 kl. 14:43

Så kan serverhallar bli mer lönsamma - och klimatsmarta

Serverhallar är en industri som växer rekordsnabbt i Sverige. På kort tid har både globala IT-jättar och många mindre serverhallar etablerat sig. Många lyfter nu frågan – hur gör man verksamheten mer klimatsmart?

Det började för några år sedan då Facebook valde Luleå som plats för bygget av en av en av världens största serverhallar. Efter följde Google och Amazon som också valde just Sverige för bygget av sina enorma serverhallar. Fördelarna man lyfte fram var bland annat god tillgång på miljövänlig och billig el, hög leveranssäkerhet och den kalla utomhustemperaturen. På senare tid har IT-jättarna följts av många mindre och medelstora serverhallar, som byggs runt om i landet.

– Man kan gå så långt som att säga att serverhallar har blivit Sveriges nya tillväxtindustri, säger Stig Andersson, affärsutvecklare på Vattenfall.

En ”win-win”-affär

Han har under de senaste åren ansvarat för att ta fram Vattenfalls nya affär för återvinning av överskottsvärme; SamEnergi. Affärsidén väder sig bland annat till små och medelstora serverhallar. Här finns en jättechans att fånga in och sälja den överskottsvärme som alstras av de hundratals datorerna i arbete, energi som annars går till spillo. Serverhallen blir då mer klimatsmart genom att återvinna värmen och man får in en extrainkomst genom att sälja den till marknadspris till Vattenfall. Ett ”win-win”-upplägg, säger Stig Andersson.

– När vi får tillgång till överskottsvärmen leder vi in den in fjärrvärmesystemet. På så vis omvandlas spillvärme till energi som kan värma hela städer. Och Vattenfall kan dessutom dra ner på sin egen värmeproduktion. Det är otroligt klimateffektivt för alla parter.

Stort intresse för hållbarhet

Att det finns ett stort intresse för att få serverhallarna mer hållbara, det råder det ingen tvekan om. Under en heldag i SamEnergi-montern på Datacenter Forum i Stockholm har Stig Andersson och hans kollegor haft fullt upp för att besvara frågor kring effektiv återvinning av överskottsvärme. Både från intressenter till serverhallar men också från leverantörer av datautrustning.

SamEnergi-affären är fortfarande ny på Vattenfall, men med flera lyckade pilotprojekt i backspegeln är förhoppningarna stora att skala upp och bredda målgruppen framåt.

– Vi hoppas på att få många nya och långsiktiga samarbetspartners i serverhallar runt om i Sverige. Tillsammans kan vi göra skillnad både för lönsamheten och klimatet, säger han.

New call-to-action

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!