Elavtal, Rådgivning och Elhandel

Se över ditt företags elprognos i krisen

Publicerad: 2020-05-08 kl. 09:04

elavtal-prognos-corona-kris

Många företag har tvingats dra ned på verksamheten för att minska kostnaderna i coronakrisen. Det kan därför vara en bra tidpunkt att se över elavtalen. Här är några tips.

Uppdatera prognosen

Först och främst kan alla som har en prognos som delats med elhandlaren överväga om den ska uppdateras. Det gäller speciellt de kunderna som har ett elavtal med ett rörligt elpris, då en nedreviderad prognos potentiellt kan innebära besparingar.

Dessutom är det så att ju större anläggningar företaget har, desto viktigare är det att uppdatera prognosen – det hjälper till att hålla det svenska elsystemet i balans.

Kontrollera er position

För kunder med prissäkring gäller det att uppdatera prognosen, och sedan kontrollera verksamhetens position i förhållande till den. I krisen kan det även vara aktuellt att diskutera eventuell överprissäkring eller en för hög prissättningsgrad med en rådgivare. Glöm inte att även gå igenom elcertifikaten.

Även för de kunder som använder sig av prissäkring med profil som speglar fördelningen av hög- och låglasttimmar, eller prissäkring med timprofil, gäller så klart att uppdatera prognosen. Kontrollera även om det sker stora förändringar i fördelningen mellan peak och off-peak. Vanligtvis kan detta undersökas via webbgränssnittet från elhandlaren.

Med fastpris mindre åtgärder

För den som har ett elavtal med volymflex eller fastpris finns det inte lika många åtgärder i det här läget. Kunder med volymflex kan kontrollera att de fortfarande håller sig innanför det angivna intervallet. Det kan göras direkt med rådgivaren, som även kan ge svar på om kunden ligger för nära någon av gränserna.

Fastpriskunder utan speciella villkor i avtalet har inga åtgärder de måste ta till just nu, utan kan sitta lugnt i båten.

En del större aktörer får fysisk grundkraft från en annan leverantör än sin balansansvarige elhandlare. I krisen kan det vara värt att se över behoven, och om ändringar görs gäller det att meddela sin balansansvarige.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!