Lagar och skatter

Energiskatt på el - vår guide för 2023

Publicerad: 2022-12-05 Uppdaterad: 2023-11-21 kl. 10:15

Energiskatt på el -  Ladda ner vår guide

Uppdatering: Energiskatten för 2024 har sedan denna artikel publicerats, offentliggjorts. Läs om energiskatten för 2024 här.

Energiskatten för 2023 har blivit offentliggjord. Från och med 1 januari 2023 justeras skattesatsen till 39,2 öre/kWh (49,0 öre/kWh inklusive moms).

Energiskatten är en punktskatt som betalas av förbrukare av el och vissa  bränslen. Det är den svenska regeringen som ansvarar för energiskatten och 2023 års skattesats offentliggjordes i början av december 2022. Årets energiskatt på 39,2 öre/kWh är en höjning jämfört med förra årets skattesats på 36,0 öre/kWh. Orsaken till höjningen är den höga inflationen – Energiskatten räknas upp med automatik baserat på KPI, konsumentprisindex.

Hur mycket ett företag är skyldiga att betala kan dock varierar beroende på vilken verksamhet som bedrivs, var någonstans i landet som företaget är placerat och utövar sina tjänster och en del verksamheter har dessutom rätt till lägre eller ingen energiskatt. En del verksamheter har rätt till skattelättnader, bland annat vissa datacenter. 

Det är ditt elnätsföretag som har i uppdrag att samla in energiskatten från sina kunder och därefter redovisar och betalar de pengarna vidare till Skatteverket.

Läs mer om relaterade ämnen inom lagar och skatter på vår sida Lagar och skatter.

Ladda ner vår guide för energiskatten 2023!

Vi har uppdaterat vår skatteguide för 2023 och sammanställt den viktigaste informationen som ditt företag behöver för att hålla koll på skattereglerna kring energi. 

Energiskatten på el 2023

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!