Elbilar, Förnybar energi, Hållbarhet och socialt engagemang

Lång lista med projekt ska ge grön sjöstad

Publicerad: 2020-02-18 Uppdaterad: 2020-03-03 kl. 09:23

hammarby-sjöstad

Ett medborgarinitiativ i Hammarby sjöstad omsätter klimatmålen i Parisavtalet till klimatsmarta miljöåtgärder.

“För att nå klimatmålen måste vi alla tänka om” – det är budskapet på hemsidan för Hammarby Sjöstad 2.0. Projektet startade 2012 när boende i stadsdelen kunde konstatera att klimatmålen som sattes upp när Hammarby sjöstad började byggas i slutet på 90-talet inte uppfyllts. Bland annat hade många fastigheter för hög energiförbrukning.

Sjöstadsbon och tidigare finansministern Allan Larsson grundade 2014 den ekonomiska föreningen Electri-City, som driver projektet i nära samarbete med Sjöstadsföreningens bostadsrättsföreningar. Electri-City har ett femtiotal medlemmar, däribland Vattenfall.

Boende utbildas i energi

Målet är att Hammarby Sjöstad ska bli en klimatneutral stadsdel till 2030, och Hammarby Sjöstad 2.0 innefattar omkring 30 olika miljöinitiativ för att nå det målet, bland annat projekten Energi hemma och Ladda hemma.

Energi hemma syftar till att utbilda de boende kring energisystem och inspirera till att göra mer lönsamma investeringar och sänka både kostnader och förbrukning, medan Ladda hemma handlar om att öka antalet elbilar på vägarna. Här kan till exempel BRF:er få hjälp att installera laddplatser i garagen. I Sjöstaden finns i dagsläget över 400 laddplatser, varav 31 publika och en med snabbladdare.

Listan med projekt som ingår i Hammarby Sjöstad 2.0 är minst sagt gedigen. Till exempel arbetar man med Bussplan Stockholm, där syftet är att ställa om till tyst och ren innerstadstrafik med elbussar, och jobbar för att etablera ett “Policy Lab” för elektrifiering av trafiken. Det finns även ett initiativ för att samordna hållbara transporter för återvinning i stadsdelen.

Nya projekt och global export

Nyligen aviserade Electri-City att en solcellspark ska byggas för Hammarby Sjöstad. Detta då endast solceller på taken inte kommer att räcka för att göra stadsdelen självförsörjande på el.

– Vårt mål är att Hammarby sjöstad ska bli en klimatneutral stadsdel redan år 2030. För att nå dit krävs att vi även arbetar med egen förnybar elproduktion, både lokalt och med el producerad i solcellsparker utanför stadsdelen, säger Erica Eriksson, projektledare på Electri-City, i ett pressmeddelande.

Hammarby sjöstad och Electri-City deltar även i ett flertal forskningsprojekt inom bland annat smarta städer, Internet of Things och delningsekonomi, vilket bidrar till stadsdelens ledande position.

Sjöstaden är känd över hela världen, och stadsdelen anges ofta som ett exempel på hållbar stadsutveckling. Så sent som i december förra året inleddes processen med att bygga en klimatneutral stadsdel utanför Delhi i Indien – med Hammarby sjöstad som förebild.

(Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!